Прочитај ми чланак

Протест студената у Новом Саду: Траже да се Динко Грухоњић казни због говора мржње

0

Управа Филозофског факултета ни данас се није огласила поводом захтева Студентског парламента Универзитета у Новом Саду "да најоштрије и отказом санкционише говор мржње проф. Динка Грухоњића", тако да су академци, како су и најавили, започели протестну шетњу, након које ће, како тврде, блокирати Филозофски факултет.

На протесту се виде транспаренти „Студенти против говора мржње“, али и поруке „Динко остав“, као и српска застава.

Академску јавност узбуркале су изјаве професора журналистике Динка Грухоњића које је дао на трибини одржаној током фестивала „Ребеду“ у Дубровнику, да има лепо име Динко, попут Динка Шакића, усташког злочинца и заповедника логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

А шта каже сам Динко Грухоњић?

У вези напада на њега, да има лепо име Динко, као управник Јасеновца, Динко Шакић, сам Динко Грухоњић за портал autonomija.info написао је следеће:

„Али, ето, из њима знаних разлога они су се дохватили мог прошлогодишњег (сиц!) излагања из Дубровника. Исекли су и монтирали снимак баш онако као што су то урадили и са снимцима овогодишњих дубровачких излагања Ане Лалић и Аиде Ћоровић. Сваки видео је био сличне дужине и завршавао истим потписом: фотографијом Вучића који је, јелте, на мети нас крвожедних домаћих издајника, али он ће, као прави херој, издржати све те ударце и остаће усправан и на ногама, како би могао да одбрани Косово.

Чему је била посвећена моја аутоиронија из Дубровника? Као прво, реферисао сам се на нетом представљено ново издање књиге “Точка на У” Виктора Иванчића, у којој се говори о суђењу Динку Шакићу, ревизији историје и критикује усташтво у Хрватској. Као друго – и најважније – ја сам се спрдао са националистима који су ми наденули име Сабахудин. Па сам им рекао да није било потребе да се труде, пошто се већ зовем Динко, као Динко Шакић о којем се говорило на претходној трибини”.