Прочитај ми чланак

ДР ЈАСМИНА РАНЂЕЛОВИЋ: За производњу здраве домаће хране

0

zdrava-ishrana-dveri

Српски покрет Двери у својим смерницама политике за пољопривреду настоји да афирмацијом домаћих аутохтоних сорти и раса, доприносе производњи нутритивно вредне и здравствено безбедне хране.

Производња нутритивно вредне и здравствено безбедне хране, један је од највећих изазова 21. века. Очувањем домаћег сортимента аутохтоних и локалних раса животиња и сорти биљака, једино је могуће рачунати на производњу довољног обима оваквог вида хране.

Домаће аутохтоне и локалне расе као и сорте биљака су организми чији се настанак везује за одређени локалитет. Својом добром прилагођеношћу на дате услове средине, оне су стекле потребну отпорност на многе болести.

Иако малих производних могућности, у односу на високо продуктивне индустријске расе, изузетно скромних прохтева у погледу неге и исхране, оне не обољевају од болести специфичних за врсту, као и од оних које се јављају у интензивном узгоју.

Храна произведена од базе очуваног домаћег аутохтоног сортимента, како биљака тако и животиња, доприноси превентивној нези здравља и благостања, сваког појединца као и целе заједнице.

Српски покрет Двери у својим смерницама политике за пољопривреду настоји да афирмацијом домаћих аутохтоних сорти и раса, доприносе производњи нутритивно вредне и здравствено безбедне хране, у циљу очувања радне способности становништва као и његове репродукције.

Извор: Двери – Др Јасмина Ранђеловић (Спец. вет. мед.)