Прочитај ми чланак

Досије тужиоца – Џефри Најс и његова љубавница згрнули милионе радећи против Срба

0

Луксузна вила на монденском острву Угљан недалеко од Задра, вредна преко милион евра у власништву Невенке Тромп, најбоља је илустрација колико је овај пар зарадио мешетарећи на несрећама балканских народа и клевећући глобалне геополитичке ривале колективног Запада

Хашког тужиоца Џефри Најса Срби ће углавном памтити по култној Шешељевој реченици: „Што нисте све прочитали, ви лепше читате“, а не по његовим конкретним неделима не само против Срба, већ и других народа и држава које стоје на путу глобалној хегемонији колективног Запада.

Без обзира на перцепцију наше јавности Џефри Најс не само да није био тужилац у процесу против Војислава Шешеља, већ је у моменту формалног почетка суђења лидеру радикала, децембар 2007, био најурен из трибунала. Једини непосредан сусрет Шешеља и Најса десио се када је лидер радикала сведочио у сврху одбране Слободана Милошевића. Медији су касније спекулисали да разлог његовог избацивања из трибунала фијаско у случају против Слободана Милошевића, у коме је бивши председник растурио и оптужницу Карле дел Понте и понизио Најса током унакрсних испитивања. Војислав Шешељ са друге стране тврдио је да је Британац најурен због оптужбе за сексуално узнемиравање судског приправника мушког пола.

Ни пре ни послије Хашког трибунала Џефри Најс није успео да изгради каријеру у судском систему Велике Британије. До Хашког суда био је привремени (путујући) судија, слично као и Ричард Меј, председник судског већа у случају Милошевића. После Хага Најс је изабран за редовног судију у Џерсију. Ни тамо се није прославио. Већ у новембру 2009. локални Џерзи Ивнинг Пост, пише о Најсовом скандалу током председавања већем које је рачуновођу Петера Мичела осудило за корупцију на шест година затвора. Пропусти председавајућег Најса представљали су непосредни повод да виши суд читав процес поништи и Мичел нађе на слободи. Убрзо након овог скандала, Најс поново и заувек одлази из британског правосуђа.

НА УСЛУЗИ СРПСКИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА

Неспособан да се избори за место у правном систему своје домовине, Џефри Најс се ставља на услузи српским непријатељима на Балкану. Влада тзв. државе Косово ангажовала га је да ради на дискредитацији личности швајцарског сенатора Дика Мартија и његовог Извјештаја о трговини органима отетих Срба. Медији 2018. долазе у посед претећег Најсовог писма у коме од владе тзв Косова тражи да му исплати 327,445.46 евра за услуге на дискредитацији Мартијевог извештаја.

Спор око неисплаћених хонорара по свој прилици је решен, јер када Хашки суд, онај међународни кривични не ад-хок Трибунал за бившу Југославију и Руанду који је формално престао да постоји 2017, на лето 2020. хапси Хашима Тачија приштински медији бомбастично најављују да ће му адвокат бити управо Џефри Најс. То се ипак није десило, по свој прилици по сугестији Тачијевих америчких пријатеља, да бивши хашки тужилац нема правног знања да на било који начин допринесе обрани. Занимљиво је да у горе поменутом писму Џефри Најс експлицитно тражи и да се посебно његовој помоћници Нени Тромп пошаље још 162,975.01 евро.

КО ЈЕ НЕНА ТРОМП?

Рођена 1962. као Невенка Вркић у хрватском насељу Ораховица, након завршених курсева енглеског језика и факултета политичких наука удаје се средином 80-их за 27 година старијег холандског научника Хилкеа Тромпа, једног од утемељивача полемологије – научне дисциплине о разрешењу конфликата мирним путем. Данас ће многи рећи да је рад професора Тромпа допринео да 70-их и 80-их година током Хладног рата спласну тензије између супротстављених супер сила. Међутим, почетком 90-их, вероватно под утицајем младе супруге, холандски професор баца под ноге своје животно дело по коме је постао планетарно познат и јавно промовише начело – НАТО се мора директно укључити у конфликт у бившој Југославији и где год треба бомбардује Србе.

Хилке Тромп је умро 2021. године. За његову супругу Невенку-Нену поједини медији су више од деценије тврдили да је Џефри Најсу била много ближа од сараднице и помоћнице, што у неку руку побија Шешељеве тврдње о нетрадиционалној сексуалној оријентацији бившег хашког тужиоца. Ове спекулације касније су де факто потврђене када је на Интернету испливала интимна преписка Најса и Тромпове, из које се сазнајемо да је Британац својој сарадници позајмљивао и знатне суме новца.

Сарадња која између Тромпове и Најса почиње је у Хашком трибуналу, где Невенка иако без формалног правног образовања учествује у креирању оптужница против низа српских војних и политичких лидера. Касније овај фатални пар оснива 2014. у Холандији тзв. Фондацију Џефри Најса. Крајње је занимљиво да је трећи оснивач ове фантомске фондације, чији су контакт подаци приватни мобилни телефон Тромпове и фиксни телефон из куће Џефри Најса, нико други до Соња Бисерко, дугогодишње прво лице Хелсиншког комитета у Србији. Бисерко се у фондацији водила као благајник, а Тромпова као изврши директор. У току 3 године на име плате у фондацији Невенка Тромп је само по основу месечних плата у фондацији незаконито повукла 72.000 евра намијењене са курсеве младим правницима, за што је имала прећутну сагласност Бисерко и Најса.

ОСВЕТИЛА СЕ БАКИРУ ЗА НЕИСПЛАЋЕНИ МИЛИОН

Најсова «femme fatale» прошлогодишњу предизборну кампању у Босни и Херцеговини искористила је да се директно освети Бакиру Изетбеговићу, који је за разлику од Тачија одбио да њој и Најсу исплати милион евра за услуге саветовања и лобирања у покушају БиХ да издејствује ревизију тужбе за геноцид против Србије и Црне Горе. Тужба је првобитно одбачена 2007, а у марту 2017. захтев за ревизију је формално одбијен јер није имао подршку највишег органа државе Председништва БиХ. Тромпова ће пуних шест година касније покушати у интервјуу Сенаду Хаџифејзовићу на Фаце телевизији покушати да спинује да је тужба одбачена јер је Изетбеговић због својих личних веза са Београдом намјерно делегирао професора Сакиба Софтића који није имао право да буде подносилац захтјева. За ову лаж, која је утицала да Изетбеговић изгуби изборе за бошњачког члана председништва, Тропмова је од стране Бакирових противника, који од 2020. контролишу локалну власт у престоници, награђена титулом почасна грађанка Сарајева.

УДАРИЛИ НА РУСИЈУ И КИНУ

Џефри Најс и Невенка Тромп своје искуство и репутацију из Хашког трибунала покушали су да уновче оснивајући НВО «Ујгурски трибунал» са седиштем у Лондону. Крајем децембра 2021. Најсов приватни «НВО трибунал» доноси «пресуду да је НР Кина починила геноцид у провинцији Синђјанг» над ујгурском етничком мањином. Званични Пекинг на ову Најсову ујдурму одговорио је ноншалантно: «Лаж је и даље лаж, ма колико пута била поновљена. Иако редитељ и глумци ове фарсе намјерно покушавају да дају све од себе, гледалаца је мало. Лажи не могу сакрити истину, не могу преварити међународну заједницу, нити могу зауставити историјски процес стабилности, развоја и просперитета кинеског Синђанга“.

Од како је почела СВО Џефри Најс је веома активан у сатанизацији Русије, о чему често говори за западне медије. У августу прошле године боравио је у посети Кијеву, где је у Канцеларији председника Украјине делио савете како да формирају посебан трибунал који би судио Русији, у коме би разумије се он и његова „femme fatale“ извукли милионску апанажу. Луксузна вила на монденском острву Угљан недалеко од Задра, вредна преко милион евра у власништву Невенке Тромп, најбоља је илустрација колико је овај пар зарадио мешетарећи на несрећама балканских народа и клевећући глобалне геополитичке ривале колективног Запада.