Прочитај ми чланак

Док Шиптари славе злочинце, Србија се додатно одриче Космета на путу ка Европи

0

Аустрија ће наставити да подржава евроинтеграције Србије и на децембарском састанку Европског савета али за то постоје услови понекад и болни, поручио је данас у Београду вицеканцелар и шеф дипломатије Аустрије Михаел Шпинделегер.

После сусрета са српским премијером Ивицом Дачићем Шпинделегер је истакао да се очекује нормализација односа Београда и албанаца из Приштине као испуњавање тачака које су договорене пре стицања статуса кандидата.

Дачић је као најболнији и најтежи услов означио спроводјење споразума о интегрисаном управљању прелазима за који је рекао да ако се не спроведе „ништа не можемо да урадимо“.

Шпинделегер: Честитке Вучићу на борби против корупције

Вицеканцелар и шеф дипломатије Аустрије Михаел Шпинделегер честитао је данас првом потпредседнику Србије Александру Вучићу на борби против корупције, која се спроводи у Србији, а која је, како је рекао, наишла на веома позтитивне реакције у Аустрији. Шпинделегер је након разговора са Вучићем у Влади Србије рекао новинарима да је једна од тема о којима су данас разговарали процес реформи у Србији и у том контексту је позитивно оценио борбу против корупције. „Желим да истакнем да потпредседник владе у борби против корупције наилази на итекако позитивне реакције. То је у Аустрији изузетно примећено и подржано у оквиру привредне заједнице. Зато желим да честитак Вучићу и истакнем да и даље остане на том путу“, рекао је Шпинделегер.

По Дачићевим речима држава је по том питању у пат позицији и труди се да кроз Радне групе учини да споразум буде спроведен „што више статусно неутрално“.

„Србија овде нема велики маневарски простор. Две су могућности – да спроведемо споразум или да кажемо да нећемо и то би значило да на тему евроинтеграција више не разговарамо“, указао је Дачић.

Он је рекао да Србија у овом тренутку преговора о томе ко ће прикупљати приходе на два спорна пункта.

Како је рекао предлог Београда је да приходи робе која иде на север Космета одлазе северу Космета или да буду успостављени потпуно безцарински односи.

„Трудићемо се да извучемо највише. Не очекујем да Срби са Космета буду одушевљени као ни сто влада није одушевљена“,закључио је Дачић.

„Све док можемо, док то не угрози наше државне и националне интересе, ићи ћемо европским путем“, рекао је Дачић и закључио да би било најбоље да Београд и Приштина надју трајно решење, али да нису сви спремни на то.

„Ми смо спремни“, поручио је Дачић.

 

(Танјуг)