Прочитај ми чланак

Додик сведок Караџићеве одбране

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће бити сведок одбране на суђењу некадашњем лидеру Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу.

Он је навео да Караџић има заслуге зато што су окупљени људи и да је његова појава историјски важна. „Међутим, ако се десило да је он починио злочин, нека одговара за то“, рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да не верује више у систем међународне правде, јер даје политичку стереотипизацију Срба као лоших момака и криваца. Додик је нагласио да Српска не може имати последице за пресуде које ће бити изречене у Хагу, јер оне нису колективне већ индивидуалне.

Према речима Додика, Хашки трибунал је суд селективне правде и да је потпуно изгубио легитимитет.

„Да је то објективно, Шешељ не би рецимо био десет година тамо без икакве очигледне намере или доказа за осуду. Не знам шта су они радили, али сумњив ми је приступ тог суда, да који год Србин да се појавио био је осуђен, а нико није био ослобођен“, рекао је Додик.

Говорећи о проблему Косова и Метохије, Додик је рекао да је уверен у лоше намере међународне заједнице према Србима у целини и да је Србија преко Косова требало да буде дефинитивно поражена.

Он је нагласио да се и преко Дрине многи осећају пониженим због питања Косова.
„Ни Албанци ни Срби никада нису били два народа на истој страни кроз историју, то су народи трења, па мислим да принцип раздвајања два народа, као у Палестини и Изарелу треба и овде да важи“, рекао је Додик.

Он је истакао да странци покушавају да Србе доведу пред свршен чин причом о интегрисаном прелазу, наводећи да је то већ виђено у БиХ.

„Шта ће се десити на крају то је ствар одлуке Србије, ми подржавамо све званичне одлуке Скупштине Србије. Република Српска не признаје Косово, а БиХ то није урадила искључиво зато што Српска то није дала. Треба бити одлучан у спровођењу националне политике Србије“, рекао је Додик.

(РТС)