Прочитај ми чланак

Додик спрема славље, муслимани прете

0

dodik-sajt predsednika srpske-650x433

Упркос одлуци Уставног суда БиХ, који је прогласио неуставним Дан Републике Српске, из Бањалуке поручују да ће ове године 9. јануара славити помпезније него икад. А одлука премијера Србије Александра Вучића да пристуствује мафифестацији с већином министара, кажу, додатни је мотив да се организује највећа манифестација досад.

„Славићемо Дан РС, не само ове, него и наредних година, како бисмо упутили поруку и домаћој и страној јавности да Срби никада неће одустати од обележавања датума кад су постављени темељи Српске“, каже за  Милорад Додик, председник РС.

Поводом Додикове најаве велике прослава Дана Српске, бошњачки потпредседник РС и високи функционер СДА Рамиз Салкић поручује:

„Само нека слави, неће вечно! Очекујем да се одлука Уставног суда БиХ примени на Закон о празницима РС, који је проглашен неуставним. До тога ће доћи пре или касније.“

За најављени референдум о одлуци Уставног суда БиХ о Дану РС, који су најавили представници РС, Салкић каже да „нема референдума, јер је Уставни суд БиХ рекао своје“.

Како сазнајемо у кабинету председника Српске, централни догађај 9. јануара биће свечана академија, која ће, под називом „Завет слободи“ у 13 часова бити одржана у Спортској дворани „Борик“, а потом ће за све званице бити приређен свечани пријем у згради Владе Српске. Свему ће претходити света архијерејска литургија и славски обред у Саборном храму Христа Спаситеља од 9 часова.

Већ годинама на прослави Дана РС нема никога од бошњачких представника, а повремено се појави неко од политичких или верских званичника Хрвата у БиХ. Такође, с прославе изостаје високи представник у БиХ.