Прочитај ми чланак

Додик: Преко Космета хтели да понизе српски народ

0

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик оценио је да ће 2014. бити кључна за регион, да странцима одговара садашњи састав власти у Србији и да народ неће знати шта се десило на Космету.

 

Политика међународног фактора је подривачка политика и она у себи тражи локалне људе спремне да спроводе стране циљеве, каже Милорад Додик.

„Нама данас треба оно што имају сви други народи – јасан национални интерес. Мислим да крајњи циљ тог новог плана треба да буде интеграција српског народа на овим просторима“, рекао је Додик у интервјуу за Недељник.

Додик је рекао да је „очигледно да је 2014, година обележавања 100. годишњице Првог светског рата, кључна за регион“ и да је „очигледно да неки центри моћи планирају да многе ствари поравнају у региону“.

„Србија је потенцијално једина земља која може и треба да буде најјача земља на Балкану. Али, нажалост, ми и даље не успевамо да искористимо ту своју позицију“, навео је Додик.

Додик је оценио и да би српска власт сада могла „знатно да одговара странцима у остваривању њихових кључних питања“. Он је такође рекао да су се „овде сви политицки представници договорили да политика РС према НАТО-у мора да буде везана за политику
Србије“. „Ми не желимо да на Дрини имамо НАТО границу“, поручио је Додик.

Поводом Косова, за које је рекао да се „фактички из дана у дан све више признаје“, Додик је навео да је „очигледно да су странци преко Косова хтели да понизе српски народ у целини и да то настављају да чине с овом политиком корак по корак добијања самосталности“.

„Корак по корак“ ће нас, како је рекао, довести у позицију да ћемо на један нетранспарентан и ненационални начин дочекати да се реши то питање и то тако што ће „народ остати осакаћен за причу шта се тамо стварно десило“.

Како је навео, нико неће питати Србију да ли ће Косово имати столицу у УН и „у једном тренутку ће се наћи довољан број гласова по пословнику о раду УН, када ће они под притиском САД прогласити Косово и дати им столицу у УН“.

Када би замислио себе као човека који води Србију, Додик је рекао да би имао чвршћи став о Косову, да би тражио север Косова и да се регулише статус Срба на југу.
Заложио би се, како је рекао, за снажан програм рехабилитације села и пољопривреде, за експанзију приватног капитала из Србије у региону и решавање енергетске стабилности, уз јаче енергетско везивање за Русију.

„И дефинисао бих, наравно, јасан однос према РС. Да се направи јасан национални програм који би за крајњи циљ имао – интеграцију две републике“, рекао је Додик.

(Вести онлине)