Прочитај ми чланак

Додик одговорио Месићу: Неће бити Дејтона 2

0

milorad-dodik

Председник Републике Српске Милорад Додик, поручио да неће бити никаквог Дејтона два, нити он може бити организован у постојећој констелацији међународних односа.

Реагујући на иницијативу бившег председника Хрватске Стјепана Месића о потреби одржавања нове међународне конференције Дејтон 2 представљену јуче у Мостару, Додик је рекао да је “основни проблем” то што Дејтонски мировни споразм није споведен, већ је одмах рушен.

Месић сматра да је време за нову међународну конференцију на којој би се разговарало о унутарашњем преустројству БиХ, а његов предлог је да се БиХ преобликује у грађанску државу састављену од више мултинационалних жупанија.

Месић, наиме, каже да је опстанак БиХ као целовите државе кључан, не само са становишта безбедности Хрватске и не само због тога да би се обезбедио примерен статус грађанима БиХ хрватске националности – већ због дугорочне стабилности целог региона југоисточне Европе, па чак и целе Европе.

„Основни проблем је што никад није спроведено оно што је наведено у Дејтонском мировном споразуму, него је почело да се руши оно што је написано. Кривицу за нефункционисање сноси искључиво међународни фактор, који је покушао да прави илузије о БиХ, а та илузија се непрестано руши и зато сада сви покушавају да направе неки договор о томе“, рекао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Он је додао да страна подршка разним окупљањима грађана и захтеви за успостављање новог уставног поретка указују да је реч о синхронизованој акцији.

„Нико овде не сме да буде наиван ни да запостави координираност те врсте“, рекао је Додик и додао да је очигледно да позиви на „Дејтон 2“ црпе снагу из једног центра, који је осмислио те активности.

Председник Српске истиче да се Дејтонски мировни споразум, као међународни уговор, мора спроводити, а не слободно тумачити.

„Република Српска има довољно компетенција да одбрани своје уставне позиције.

Једино разграђена и омекшана политике из Републике може направити највећу штету Српској, а ја сам уверен да се то неће десити“, нагласио је Додик.

Месић с друге стране сматра да је Дејтонски споразум зауставио рат на простору БиХ, али да се с временом показало да је то једина његова вредност и да унутрашње устројство БиХ успостављено 1995. године онемогућава нормално функционисање државе.

“Хрватска у садашњим околностима мора деловати и мора изаћи са иницијативом да се мења Дејтонски споразум, односно Устав БиХ. Промишљеном акцијом унутар Европске уније уверен сам да би се могло пронћи довољно савезника који би благонаклоно гледали на ту иницијативу”, рекао је Месић јуче у Мостару.

Његову иницијативу подржало је и неколико међународних представника који су службовали у БиХ, међу којима су и Шварц Шилинг и Волфганг Петрич.

(Вечерње новости)