Прочитај ми чланак

ДОДИК ОБЈАСНИО: Српска ће ући у НАТО само у „амбасадоркиној глави“

0

Република Српска жели да буде заједно са Србијом у одлуци о томе да ли ће српски народ припадати неком савезу или неће, садашња одлука је неутралност и ми то пратимо, изјавио је данас у Београду председник Српске Милорад Додик.

Додик је за Тањуг објаснио да тај став подразумева и да се одбацују све активности везане за учлањење БиХ у НАТО:

– Ми историјски гледано не желимо више искуства, која смо имали са Аустроугарском, када су Срби са простора Хрватске и данашње БиХ били мобилисани у аустроугарску војску да би напали Србију. О томе не желимо ни хипотетички да размишљамо – рекао је Додик.

Председник Републике Српске је истакао да у РС годинама постоји готово консензус око тога да, имајући у виду историју са НАТО, „чињеница је да су нас бомбардовали, да су били на страни муслимана у завршници рата, чињеница је да су бомбардовали Србе и Србију и да су одлучивали и кажњавали не само војно, него и политички Србе и српске државе, Републику Српску и Србију“.

Према речима председника РС, постоји несагалсност народа о чланству у НАТО и политичари у РС морају да воде рачуна о томе, као што се о томе води рачуна у другим земљама.

Неутрални статус

– Мени је стало до мишљења нашег народа и све политичке партије и власт и опозиција, годинама су говорили да смо ми за неутралан статус имајући у виду, између осталог, да не желимо да војни савези на овом простору имају границу на Дрини, па да Србија остане неутрална, а да ми будемо укључени у неки војни савез – рекао је Додик.

Са тим ставом Република Српска иде на ниво БиХ и тамо ће у оквиру предвиђених процедура утврђивати заједничку политику, рекао је председник РС и додао да не зна да ли ће бити утврђена зједничка политика јер је у резолуцији речено да ће народ на референдуму о томе одлучити и да то неће урадити политичка елита.

Одлучивање о војним савезима као и другим савезима није део Дејтонског споразума, то је оно што припада БиХ, навео је Додик и објаснио да је БиХ састављана од два ентитета и три конститутивна народа и да ни политика не може то да заобиђе.

Према речима председника РС, америчка амбасада, пре свега локлано особље и америчка амбасадорка Маурин Кормак се непримерено мешају у унутрашање ствари Босне и Херцеговине.

– То је посебно пракса ове амбасдорке која је преставница старе администрације, коју не дотиче оно што сам предсендик САД Доналд Трамп говори да се неће мешати у унутрашње ствари – рекао је Додик.

Она настоји да „то ради обимно“ и у свакој прилици и упетљава се не само у глобалне одлуке него и у макро и микро одлучивање.

Додик је навео да америчка амбасадорка каже је одлука о чланству у НАТО донета, истичући да је то тако „можда у њеној глави“.

Он је истакао да је донета одлука да се крене у разговор са НАТО о учлањењу, пре десетак година, под притиском међународне заједнице, али да је опште познато да се коначна одлука о учлањењу у неки савез мора донети непосредно пред улазак.

– Ко ће потврдити то, како је донета одлука, када нема ни уговора о томе, ко ће потписати тај уговор, који ће орган донети одлуку, о томе ћемо тек одлучивати, значи ништа се није десило – рекао је Додик.

Америчка мабасдаорка није реаговала када су се бошњачки или хрватски политичари изјашњавали да су за НАТО, она је искористила да то уради и пошаље поруку која је потпуно непримерана, неодржива, антидипломатска, апсолутно не иде ни у правцу разумевања или продубљавања сарадње, рекао је Додик.