Прочитај ми чланак

ДОДИК: Не може Председништво БиХ да „прихвата“ оно што је у надлежности Српске

0

milorad-dodik

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је заједничка изјава Председништва БиХ о опредељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања ЕУ злоупотреба Председништва, јер оно нема те надлежности.

Додик је нагласио да за Републику Српску та изјава није обавезујућа.

„Ми ћемо бити део консензуса, али нећемо бити део подршке Председништву“, навео је Додик.

„Њих су позвали из Европе да нешто направе. Нисам видео све у целини, али из медија видим да има неприхватљивих ставова, прекорачења овлашћења самог Председништва, јер се оно бавило надлежностима других нивоа власти. Они тим надлежностима могу да се баве само ако су ти други нивои њих замолили или овластили да то ураде, а нико их није овластио“, рекао је Додик новинарима у Мостару.

Он је истакао да Председништво не може да излази из својих компетенција.

„Неко је смислио овде како би требало да се окупи политичка структура и доведе се до кривице за неуспех. Оно што смо ми препознали код европске иницијативе јесте да су се омекшала нека правила, па уместо да пре апликације решимо питање `Сејдић-Финци` речено је: ви аплицирајте, а обећајте да ћете решити“, рекао је председник Српске.

Он сматра да ће оно што је Председништво написало угрозити спровођење те иницијативе, јер је написано много тога што Европа није тражила, али су тражили неки политички фактори у БиХ и ту ће бити проблем.

Додик је навео да неће бити проблем прихватити ствари као што су механизам координације, „Сејдић-Финци“, те неке економске мере.

„Међутим, није прихватљиво да се БиХ показује као место које треба да одлучује о економији изван компетенција заједничких институција“, рекао је Додик.

Он је додао да било какав став парламента БиХ за власт Републике Српске не може бити обавезујући за оно што је у надлежности Републике Српске.

„То је наше право и немамо намеру да никоме дамо право да одлучује у наше име“, рекао је Додик.

Он је навео да је СНСД свим политичким странкама упутио предлог изјаве која окупља оно што је раније дато кроз изјаву СНСД-а, ДНС-а и СП коју су уручили високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини у Сарајеву.

„Та изјава уважава и све оно што смо раније рекли у Бриселу везано за `Сејдић-Финци`. Тада је све било договорено, али није имплементирано“, рекао је Додик.

Што се тиче формирања власти на нивоу БиХ, Додик каже да СНСД никад није ишао драге воље у Сарајево већ искључиво да заступа интересе Републике Српске.

„Та власт се саставља, те је тешко направити консензус. Заједничке институције не могу бити компактне око програма оних који ће их чинити – СДС има један програм, ХДЗ други, СДА и ДФ неки прикривени програм. Не мислим да треба да губим енергију да се бавим тим питањима, јер на крају крајева БиХ од укупних питања које решавају државни органи има тек 12 или 13 одсто надлежности“, рекао је Додик.

Председништво БиХ је 31. децембра утврдило и усагласило Предлог текста заједничке изјаве о опредељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ ЕУ.

Предлогом текста заједничке изјаве прихватају се закључци Савета за спољне послове ЕУ, а изјава је прослеђена лидерима парламентарних политичких партија у БиХ.

Срна