Прочитај ми чланак

Додик: Биће покренут референдум који је основно право РС

0

milorad-dodik

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС не жели да НАТО граница буде на Дрини, која би још једном могла да подели српски народ, због чега ће се РС на референдуму изјаснити о могућем уласку БиХ у НАТО, који Турска упорно промовише.

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС не жели да НАТО граница буде на Дрини, која би још једном могла да подели српски народ, због чега ће се РС на референдуму изјаснити о могућем уласку БиХ у НАТО, који Турска упорно промовише.

„Сматрамо да су односи са Србијом од животне важности. Нама су односи с Београдом важнији него са Сарајевом или НАТО“, каже председник РС Милорад Додик, а преносе локални медији.

Он не верује ни у нови европски приступ према БиХ, који су најавили европски званичници, јер у тој земљи нема унутрашњег договора, па никакви напори са стране то не могу да поправе.

Додик је најавио и да ће кључна политика у будућности бити да се РС реши ММФ-а јер он, како тврди, није само финансијска већ и политичка организација.

Он је најавио да ће РС узети руски кредит за враћање рата зајма од ММФ, наводећи да је ово најтежа година у којој долази на измирење око 250 милиона евра, а ММФ није ништа учинио да се то олакша.

Коментарисао је и то што је више странака са седиштем у Федерацији БиХ потписало споразум о заједничкој листи за изборе у РС и на државном нивоу из тог ентитета.

Додик каже да то није спорно, али и да ће РС донети свој закон о пребивалишту, пошто на нивоу БиХ није донет, а неће прихватити могуће оспоравање од стране Високог представника у БиХ, објавили су локални медији.

Референдум је основно право РС, биће покренут „када за то дође време“

БАЊАЛУКА – Парализа, присутна у БиХ, утиче на стутус и решавање важних питања за Републику Српску (РС), каже њен председник Милорад Додик, који због тога не искључује могућност да се „некада у будућности“, када се за то створе одговарајући услови, спроведе референдум о самосталности.

Он је одбацио критике опозиције да манипулише тим питањем, истакавши да је референдум основно право РС и да ће бити једном покренут када за то буде време, а уверен је да ће се то десити.

Опозиционој Српској демократској странци у РС, која га је прозвала да манипулише референдумом и затражила да га распише, Додик је поручио да могу поднети у Скупштини захтев за расписивање рефередума, а да ће његова странка то подржати.

Али, како је напоменуо, то питање може се само једном покренути, у правом тренутку, а сада је примаран дијалог у БиХ и то без нарушавања надлежности и аутономија РС, пренела је агенција Фена.

Додик је поновио да је БиХ „у драматичном застоју, потпуно нефункционална и неодржива, а функционише само због ангажмана међународне заједнице“.

РС има огромну штету од тога што је у БиХ, јер су јој заустављени неки капитални пројекти, као што је, на пример, „Јужни ток“, а издваја и велика средства за нефункционалну управу на нивоу БиХ, навео је он.

Ентитетски председник је казао и да РС остаје привржена изворном Дејтонском споразуму, одбацује било какву ревизију тог споразума као и све наметнуте одлуке високих представника међународне заједнице за које тврди да су политичко насиље.

Једино могуће је да се унутар постојећих структура у БиХ направи договор за њену функционалност и ако тога нема РС неће учествовати у могућој конференцији „Дејтон 2“, додао је он.

(Танјуг)