Прочитај ми чланак

Додик: Ако не буде нових избора – Срби да не улазе у скупштину

0

Централна изборна комисија БиХ би могла да сутра размотри жалбу Коалиције за Републику Српску којом се тражи преиспитивање одлуке да се одбије њен захтев за понављање избора у Сребреници.

Ово је саопштио председник ЦИК Бранко Петрић.

Милорад Додик, председник РС, данас је поновио да ће СНСД одбити да призна легитимитет скупштине те општине, тако што неће учествовати у њеном раду, ако не буду расписани нови избори, те позвао и друге странке из РС да се придруже овој иницијативи на овај начин.

Додик је прецизирао да се не ради о бојкоту, већ о логичном одговору на изборни резултат који не одражава стварну изборну вољу грађана јер је велики број људи гласао тако што се у Сребреници фиктивно пријавио.

„Наши одборници неће улазити у Скупштину, а позивамо друге да то не учине јер је очигледно да су се они који су се пријавили пре избора и одјавили неколико седмица након избора определили тамо за гласање и у том погледу треба да то посматрамо као неку врсту преваре и да је тамо угрожен легитимитет изборног процеса, због чега тражимо нове изборе“, рекао је Додик.

Радомир Павловић, председник Општинског одбора СНСД-а, рекао је да су представници Коалиције дошли до податка од око 3.600 нерегуларних или сумњивих гласова у Сребреници на локалним изборима, који су одлучили изборни резултат.

„Знамо да се 400 људи након избора одјавило и на основу тога већ имамо информацију МУП-а и Центра јавне безбедности Бијељина. Имамо оверене изјаве сведока који тврде да је било куповине гласова. То је сада предмет истраге надлежних органа“, рекао је Павловић.

Према резултатима избора, у Скупштини је коалиција СДА и СБиХ освојила седам мандата, СНСД је освојио шест мандата, СДС три, СДП и СББ по два, док су по један мандат освојили ДНС и коалиција СНС и ДП. ПДП, Нова социјалистичка партија, СРС и НДС нису ушли у Скупштину. Независни кандидат Мухарем Хакић је освојио један мандат.

Уколико овакви изборни резултати остану, однос у локалном парламенту би био 11 према 11 гласова, а превагу ће имати Хакић, који живи у Тузли, а, како је рекао, пребивалиште има у Сребреници, и није га никад мењао.

 

(Факти)