Прочитај ми чланак

Ђукановић: Терористи су хтели да ме убију да би одузели сувереност Црној Гори

0

План је био да се 16. октобра убаци 500 људи и да се они наоружају, а ударна група да буде са аутоматским пушкама, да од неког од „домаћина“ у Црној Гори добију отворена врата и уђу у црногорски парламент, неуталишу обезбјеђење, и преоубучени у црногорску полицијску унифрому запуцају, да ту жртвују неколико грађана како би направили метеж и бијес, што би изазвало покрет који би довео освајања парламента, испричао је Мило Ђукановић за Пинк М.

Milo-Djukanovic-americka-am
 
У интервјуу за ову телевизију он је говорио о детаљима покушаја терористичког напада на црногорске институције, грађане и њега.

– Црногорски органи безбједности и специјални тужилац су пар дана прије одржавања избора дошли до сазнања о групи која треба да изазове насилну промјену власти у Црној Гори. Идеја је била да се Црна Гора заустави на путу еуроатлантских интеграција.

У истрази самог случаја, када смо индентификовали учеснике, имали смо значајну помоћ из Србије. Јер, показало се да све важне везе и сама организација догађаја воде ка Србији. Посебно сам захвалан премијеру Александру Вучићу који је детаљно говорио о сазнањима и стављао нам на располагање информације везане за ову организацију – навео је он.

Након планираног сценарија упада у парламент, додао је, услиједило би поништавање резултата избора, „а то је заправо преузимање власти од стране терористи групе која је у Црној Гори служила туђим интересима“.

– Постављање питања од наших политичких конкурената зашто су органи реда тек тада реаговали, је јадно јер хоће да прикрију трагове. Недвосмислено је да се ово није дешавало без знања високих политичких адреса дијела опозиције, а чули смо од ДФ како су поручивали и неколико дана прије избора, да људи буду испред Скупштине до 21.30, да сачекају команду када не буду они побиједили.

А што њима у свему томе значе узети људски животи, када је у питању њихова света мисија, пансловенска мисија смјене власти у Црној Гори – упитао је Ђукановић, те додао како су таквим ставом „везали недјело за проглашавање резултата“.

– Ухаватили смо се у коштац с тиме, најавиљено је да ће се истрага наставити, а што ће се доказати у судском процесу- видјећемо. Обављање терористичких акција није посао за шарлатане и тиме се увијек баве високи професионалци, дјелови безбједносних служби. Један дио актера овог процеса мораће да робија. Свако од њих је добио поруку да су црногорске институције да се ухвате у коштац – додао је он.

Ђукановић је истакао како ће се о евентуалној умијешаности припадника Демократског фронта изјаснити ако се такве оптужбе докажу, али да за групу ухапшених много тога већ познато.

– Њихово учешће видим као учешће у припреми мог убиства и одузимања суверености Црној Гори. Убијеђен сам да нико неће бити осуђен без ваљаних, непобитних доказа – рекао је он.