Прочитај ми чланак

Ђука се упетљао у сопствене лажи: На Јовањци није било дроге

0

Посланик Српске напредне странке, Владимир Ђукановић, који је истовремено и адвокат осумњиченог власника "Јовањице", Предрага Колувије, већ месецима покушава да случај производње марихуане опише као "монтирану аферу", док свог клијента упорно представља као поштеног прозивођача органске хране који ништа није радио противзаконито. Тако је недавно на друштвеној мрежи Твитер написао како на "Јовањци" уопште није било дроге, да би потом оптужио оне који су ухапсили Колувију да су исту продавали након што су ушли на имање.

Као правни заступник Предрага Колувије, Ђукановић има право да користи сва расположива средства како би одбранио свог клијента, међутим делује да ни сам понекад не зна шта пише и говори. Тако је било недавно кад је ушао у расправу са потпредседником Народне странке, Мирославом Алексићем, ком је покушао да објасни како на „Јовањици“ није било дроге.

Ђукановић је најпре, током расправе на Твитеру, тврдио да на имању није било дроге – ни грам.


Неколико тренутака касније, Ђукановић је, вероватно заборављајући своју ранију тврдњу, оптужио да су они који су ухапсили Колувију отели све што се тамо произвело и продали за велики новац. Убрзо му је реплицирао Алексић, подсећајући га на његову претходну тврдњу да није било дроге на Јовањици.

Од откривања случаја „Јовањица“, одбрана Колувије тврди да се на поменутом пољопривредном газдинству није узгајала никаква опојна дрога, већ индустријска конопља, за шта су имали неопходне дозволе. Ове тврдње демантује неколико чињеница – од тога да је инспектор Слободан Миленковић тврдио на саслушању да је од раније знао да је Колувија дилер, до тога да је већина биљака на имању имала више од дозвољених 0,3 процента THC у себи.

И док већина анализираних биљака садржи више од 0,3 процената концентрације THC у себи, што је довољно да се, по закону, сматра опојном дрогом, поједине садрже и до неколико пута више процената.

Тако су поједини анализирани узорци имали у себи 0,71 одсто, 2,58, 4,93, али и 11,8, 12,63, па и 17,54 одсто концентрације тетрахидроканабинола (THC).

Суочен са овом чињеном, првооптужени у случају „Јовањица“, Предраг Колувија, својевремено се бранио тврдњом да су биљке са вишком THC-а биле „стресиране“.