Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ ВУЧИЋУ: Пусти причу о споменицима, изјасни се о Косову

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оштро је реаговао на изјаве Александра Вучића, који је синоћ, укључујући се у телевизијском преносу уживо из Прага, напао Ђорђевића због оптужби о „скором признању независности Косова“.

Вучић је том приликом рекао да већ „девет година слуша ту исту причу, а ништа се не дешава“.

Foto YT

„Подсећам га ако је заборавио, да је за тих девет година потписао 48 споразума са Приштином, којима је Албанцима предао све што је Србија имала у покрајини“, каже Ђорђевић.

„Шта је ако није издаја Вашингтонски споразум, шта су Бриселски споразум и Мали Шенген, шта су предаја полиције и правосуђа Албанцима, предаја телекомуникација и енергетике, предаја Валача и Газивода?“, упитао је он.

Лидер Ослобођења оштро је реаговао и на Вучићеве оптужбе о томе да „претходне власти ништа нису радиле током погрома и исељавања Срба 2004. године“:

„Требало би макар мало да га је срамота, јер је у његово време, док је глумио радикала на власти, милион Срба избачено из Хрватске, Босне и са Косова и Метохије, а његова реакција на то је била да себи обезбеди стан од 120 квадрата на Новом Београду“.

Ђорђевић указује да „Вучића очигледно погађа што је разобличен као издајник“ и да због тога „не сме да се изјасни о Косову“:

„Уместо јасног одговора, он кињи и пропитује своје несрећне новинарке, лупета о споменицима Стефану Немањи и Деспоту Стефану. Ти споменици му служе да сакрије издају“, каже председник Ослобођења.

Он је позвао Вучића да се изјасни о новом нон-пејперу о статусу Косова, који претходних дана циркулише медијима.

Подсећамо да је Ђорђевић и раније позвао Вучића да јасно каже свој став о документу који предвиђа повратак Косова и Метохије под окриље Србије на 99 година уз широку аутономију, као и повратак српских служби безбедности у покрајину на основу Резолуције 1244.

„Вучић уместо себе потура Ану Брнабић која је јуче изјавила да ће нон-пејпер да уздрма тешко постигнуту регионалну стабилност. Зашто премијерка Србије сматра да би очување суверенитета Србије уздрмало регионалну стабилност? Да ли она заступа Србију или регион?“, упитао је председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић је закључио да је био у праву када је рекао да Вучић „неће смети“ да се изјасни позитивно о документу који подржава Устав Србије и Резолуцију 1244, јер му, како каже, то не би опростили његови западни спонзори.