Прочитај ми чланак

Ђорђевић: Драшковић је помешао документе и људе

0

Најновија књига Вука Драшковића обилује неистама, којима он покушава да опере своју тужну политичку биографију, тврди Млађан Ђорђевић, лидер покрета Ослобођење, поводом тога што је у Драшковићевом аутобиографском делу „Ожиљци живота“ означен као зачетник идеје „српског света“ у време власти Бориса Тадића.

У поглављу „Вашингтон, Москва, Брисел, Јерусалим“, у коме помиње и да ће се тајне ахриве Државне безбедности отворити 2067. године, Вук Драшковић, лидер СПО, пише:

„По инструкцијама Микија Ракића, Тадићевог координатора Служби безбедности, министар из СПО, чије име нећу ни да спомињем јер је он и тога недостојан, прогласио је да је формирао „Изворни СПО“. Заједно са Млађаном Ђорђевићем, Тадићевим саветником, саставио је документ о заштити Срба у Црној Гори, у БиХ, у Македонији, у Хрватској и на Косову. Планирано је и да се, при српскм црквама, парама државе Србије, отварају обданишта за децу, српске школе, српске гимназије…Тада су „Изворни СПО“ и Влада Србије поставили темеље српског света“.

Драшковићу је била опсесија да постане председник државе, те је из те осујећености помешао људе, године и документа, каже Ђорђевић у писаној изјави за Данас.

Он објашњава да странка Вука Драшковића није тада због тог документа напустила власт.

“Документ који сада (Драшковић) критикује, Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, усвојен је 21. јануара 2011. године, а Драшковић је био у тој влади до краја мандата, 6. маја 2012 – дакле скоро годину и по дана након усвајања. Тај документ је донет на основу Закона о дијаспори и Србима у региону из 2009. године. Лаж је да се Стратегија односи на Косово и Метохију, већ се бави само односом са регионом и дијаспором, иако је сам Драшковић тада инсистирао да се под појмом дијаспоре подведу и Срби у Црној Гори и Републици Српској, што је наравно одбијено”, наводи Ђорђевић.

Подсећа да је тада био секретар Савета за Србе у региону, који је израдио Стратегију.

„Она је до данас на снази, нити је измењена, нити укинута и у чијој изради су учествовали и „неименовани министар“ Срђан Срећковић, министар Богољуб Шијаковић, покојни Владимир Цвијан.

Све ово говори о квалитету самог документа који није био ствар дневне политике и политичарења, него резултат најширег друштвеног консензуса”, истиче Ђорђевић.

“Допринос документу дале су све организације које су се на било који начин бавиле овом проблематиком, од Напредног клуба, Хришћанског културног центра, Форума за етничке односе, до Европског покрета у Србији, Београдског фонда за политичку изузетност, Грађанских иницијатива, Нове српске политичке мисли, ЦЕСИД-а, Модерне Србије…”, набраја лидер Ослобођења.

„Дакле, учествовали су и левица и десница, и грађанисти и национално опредељени, и еврофанатици и евроскептици – и то је највећи квалитет овог документа”, наводи се у Ђорђевићевој изјави и одбацује повезивање са идејом „српског света“ какву заступа садашња владајућа Српска напредна странка.

“Стратегија нема везе са „српским светом“. Суштина патриотизма у поимању СНС је „српски блок“, „српска листа“, „српски свет“… Никад више српства на речима, а у реалности премијер Србије прекрива стикером српски грб да и ушла у срце тог српског света”, додаје се у изјави.

“Више пута сам критиковао ту идеју као шарену лажу коју Вучић потура патриотски оријентисаним гласачима да би сакрио све своје издаје: и на Косову и Метохији, и у Републици Српској и блиску сарадњу с Милом Ђукановићем”, објашњава Ђорђевић и истиче да Србија “има уставну обавезу да брине о нашим сународницима у региону и дијаспори, и то не зависи од једног човека и његовог рејтинга”.

“Та обавеза је, између осталог, конкретизована у Стратегији. Оно што Вучић и његови послушници данас промовишу као Српски свет је само радикалско-јуловски концепт плитког патриотизма за страначке потребе. Једини резултат тога, осим катастрофе за дугорочне српске националне интересе, биће да се Срби у региону стављају под страначку контролу СНС-а, по узору на Српску листу на Косову и Метохији или Демократски фронт у Црној Гори. Они не служе очувању Срба на Космету или у ЦГ, већ испуњавању страначких задатака”, тврди Ђорђевић у писаној изјави.

Он додаје да је и Драшковић и на дугој листи послушника „само са другим задатком”.

“Вук је противник Стратегије коју је сам усвојио, противник Вучића док седи у његовој влади већ десет година, гласни русофоб док му супруга прима милионске апанаже од Гаспрома. И ова књига служи да се та тужна биографија мало опере”, закључује Ђорђевић.