Прочитај ми чланак

Ђилас: Стефановићу, ко таблоидима даје податке са саслушања?

0

Уместо да одустану од изношења монструозних детаља у случају Малчанског Берберина, таблоиди настављају не само да и даље помињу злостављања кроз које је прошла девојчица Моника Каримановић већ осуде са којима се суочавају користе како би се обрачунали са политичким неистомишљеницима.

Тако су и Српски телеграф и Информер јуче оптужили лидера Двери Бошка Обрадовића да позива на убиство новинара, а Драган Ј. Вучићевић, власник Информера, томе је додао и Драгана Ђиласа „јер Бошко говори оно што Ђилас мисли“.

ФОТО: ССП

– Да ја опет говорим о томе ко су и шта су људи који уређују Информер, Ало, Српски телеграф, Курир… бесмислено је. Да објашњавам да се не залажем да буду убијени је још бесмисленије – каже за Данас председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Он додаје да уместо тога пита Небојшу Стефановића: „Ко је из полиције дао тим људима податке шта је монструм изјавио на саслушању. Јер они који су то урадили су исти као и они који су то објавили.“

– Уредници и новинари таблоида су одавно показали да за њих не постоје границе. Нажалост и дан-данас прави новинари нису спремни да кажу јасно и гласно да ови људи нису њихове колеге, да они нису новинари. Када се то деси, можда ће се у Србији нешто променити – истиче Ђилас.

Новинарка Тамара Скроза не зна до када ће таблоиди кршити закон и упркос прекршајним пријавама наставити са преношењем гнусних детаља злочина.

– Они или не разумеју какву штету праве, или су реализатори озбиљног политичко-спинерског пројекта чију позадину не знамо. Пошто нису глупи, знају шта је моћ медија, како и колико медији утичу на живот људи – претпостављам да је у питању ово друго. У оба сценарија, међутим, јасно је да им живот тог детета не значи баш ништа – наглашава Скроза за Данас.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић рекао је јуче да су против три таблоида који су објавили делове исказа осумњиченог Нинослава Јовановића поднете прекршајне пријаве због кршења Закона о информисању.

Он је за ТВ Прва изјавио да ниједан тираж не може да оправда штету која се наноси малолетном лицу, истичући да Министарство културе није први пут реаговало у четвртак на насловне стране таблоида о отмици малолетне девојчице Монике Каримановић, већ је то први пут учињено када је она пронађена и да су медији замољени да воде рачуна о начину извештавања.

Гајовић је подсетио да се реаговало још када се видело у ком правцу се медији крећу, у правцу сензационализма, и подвукао да „ниједан тираж не може да оправда било шта ако се нанесе неправда малолетном лицу, као у овом случају“.

Он је поздравио чињеницу да се редакција Српског телеграфа извинила због насловне стране у четвртак.

У истој емисији уредник Српског телеграфа Милан Лађевић рекао је да се редакција извинила, али да су сматрали да је у интересу јавности да се зна, оценивши да је Министарство културе и информисања у саопштењу користило срамотан речник – „медијски лешинари“, питајући „да ли је министар глуп или ради из других разлога“. Када је реч о извору информација који им је дао исказ ухапшеног Јовановића, Лађевић је рекао да се не ради само о полицији и тужилаштву, „већ и другим људима“.

Власник Информера Драган Ј. Вучићевић се јуче на Пинку „бранио“ да они само „штите интересе Монике“ а да други који их осуђују не мисле о њој, „већ бране лидере опозиције“.

Кривични законик Србије не предвиђа могућност да тужилаштво по службеној дужности гони уреднике таблоида који вређају достојанство девојчице износећи детаље исказа, већ то мора да се учини по приватној тужби.

Међутим, постоји могућност да се кривично терети особа која је исказ из службене белешке доставила новинарима таблоида, али МУП по свему судећи неће покренути истрагу о томе ко је злоупотребио положај и учинио кривично дело „повреда тајности поступка“.

Мале казне

Стручњаци са којима смо разговарали напомињу да чак и ако би породица Каримановић тужила таблоиде због сензационалистичког писања о тортури кроз коју је прошла Моника, запрећене казне су веома мале, што је један од разлога због чега таблоиди и даље несметано пишу на скандалозан начин.

Центар за права детета осудио медијско извештавање

Београд – Удружење грађана из Београда „Центар за права детета“ осудило је медијско извештавање у Србији које „на најгрубљи начин крши права детета“. Центар је апеловао на новинаре и уреднике да приликом извештавања „увек имају у виду најбољи интерес детета“. „Почевши од извештавања о недавној отмици девојчице, новинари су континуирано неетички и неморално извештавали на неприхватљив начин, који је у супротности са међународним стандардима, домаћим законима и Кодексом новинара Србије“, пише у саопштењу Центра.

УНС осудио Српски телеграф због информација које наносе штету жртви

Београд – Удружење новинара Србије (УНС) осудило је одлуку уредништва „Српског телеграфа“ да поново објаве исте информације са саслушања вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића којим се наноси штета малолетној девојчици и њеној породици. УНС је позвао полицију и тужилаштво да јавно саопште шта су предузели у конкретном случају како би малолетна жртва имала законом гарантовану посебну бригу у истрази и тајност поступка, а Повереника за заштиту података о личности и Заштитника грађана да стану у заштиту жртве.

Више тужилаштво није одлучило да ли ће реаговати

Ниш – Више јавно тужилаштво у Нишу (ВЈТ) није донело одлуку да ли ће реаговати поводом објављивања наводног исказа у истрази Нинослава Јовановића, осумњиченог за отмицу и силовање девојчице (12) из насеља Суви До у Нишу, у београдским таблоидима, што је изазвало оштру реакцију институција и новинарских организација, навели су јуче у том тужилаштву.

– Уколико одлучимо да реагујемо, саопштење ће бити објављено на нашем веб-сајту – рекао је за Данас портпарол ВЈТ Борислав Радоњић, који је и тужилачки помоћник, без саопштавања детаља.

Председница Удружења тужилаца Србије (УТС) Лидија Комлен Николић претходно је изјавила да сматра да су вести о отмичару Нинославу Јовановићу које су јуче изнели поједини таблоиди „нагађање“ и да не представљају детаље истраге која је у току. Она је рекла да је у овом моменту од јавног интереса да надлежни тужилац утврди да ли су и на који начин одређене информације доспеле у јавност и да након тога процени има ли места за гоњење по службеној дужности.

– Тужилаштво у Нишу је тренутно једино које може да реагује на те наслове. Поред кривичног поступка постоје и механизми у Закону о јавном информисању које тужилаштво може да искористи – казала је она агенцији Бета. З. М.