Прочитај ми чланак

„2. јуна нема избора, већ симулацијe у режији Вучића, који издаје Космет“

0

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас и председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић сложили су се вечерас да "права опозиција" неће изаћи на нове београдске изборе 2. јуна. Ђилас, чији је ССП део коалиције "Србија против насиља", рекао је у вечерашњем "Утиску недеље" да изборни услови нису промењени, а да је опозиција покушала све - од разговора, до жалбе Уставном суду, пренео је портал Нова.рс.

„У препорукама ОДИХР-а пише да иницијативе за промене, а како би избори били колико-толико фер, треба да буду довољно унапред и пише у истој реченици да треба да буде на основу широг политичког консензуса. Да ли има консензуса? Нема“, оценио је он.

Према његовим речима, опозиција је пре три недеље тражила разговоре, 1. априла су позвани на Колегијум скупштине Србије о препорукама ОДИХР-а, а нови београдски избори су расписани већ два дана касније.

„Нема таквих избора, а они који су права опозиција на такве изборне неће изаћи и то ће бити наш чин борбе“, казао је лидер ССП-а.

Ђилас је навео ће опозиција „урадити све да изборни услови промене“, и додао да очекује да их грађани у томе подрже.

„У оваквим изборним условима не видим како воља грађана поново неће бити покрадена“, навео је Ђилас.

Председник Нове ДСС Милош Јовановић, који је део коалиције „НАДА“, навео је да „то што власт жели да организује 2. јуна нису избори“.

„Ми нећемо имати изборе 2. јуна, то што власт жели да организује то нису избори, то је симулација… Грешка је то називати изборима. Играјте се сами, а ми имамо план“, казао је Јовановић и додао да „ту нема минимум услова за фер и поштене изборе“.

Он је оценио да у Србији нема фер и поштених избора још од 2016. године и додао да од почетка вишестраначког система у Србији не зна да је „неком била потребна Арена“.

„То су све, само не услови, тако једно друштво проклизава у једну врсту диктатуре. Доказ за то је да они и даље не стају са тим, те имамо пример Мале Крсне“, навео је Јовановић.

Политиколог Бобан Стојановић оценио је да избори у Србији нису слободни и поштени и да ће избори 2. јуна бити још „једни избори са познатним победником“.

„Ја бих рекао да смо дошли у једну ситуацију где су људи много бесни, макар део људи који не верују слепо Александру Вучићу, а са друге стране су потпуно у безнађу и никад више демотивисани за политички активизам… Грађани су неснађени и не разумеју, ни ја баш нисам сигуран шта је план и идеја“, рекао је Стојановић.

„На поновљеним београдским изборима 2. јуна права опозиција неће изаћи“, став је председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и председника Нове Демократске странке Србије Милоша Јовановића.