Прочитај ми чланак

Директор „Зеленила“ у младости био члан разбојничке банде, жртвама упали у стан…

0

Директор „Градског зеленила“ Милош Егић је током претходних 10 година иградио видљиву политичку каријеру, али један догађај из његове прошлости могао би да означи и њен крај. Редакција портала Луфтика дошла је до полицијске доукументације у којој се Егић означен као организатор и типер 10-члане разбојничке групе која је опљачкала старији брачни пар у Новом Саду.

Њихова мета је био Петер I, Новосађанин који је провео више деценија у Америци, а након НАТО бомбардовања 1999. вратио се овде, и планирао да уложи новац и покрене бизнис у Србији.


Милош Егић је сазнао за то тако што је Петер за кеш купио стан од његовог оца, Вукашина Егића, иначе некадашњег министра за енергертику у Републици Српској Крајини. Након хрватских акција „Олуја“ и „Бљесак“, те слома РСК, Вукашин Егић је стеченим новцем развијао бизнисе. Између осталог, саградио је тржни центар „Лупус“ у центру Новог Сада, а купио је и више некретнина.

Једну од тих некретнина продао је Петеру И, 1999, неколико месеци након што се овај са супругом вратио из Америке. Вукашинов син Милош је Егић је схватио да поратник из иностранства има новца и типовао га је као лаку мету.

Почео је да кује планове. Уз оца је лако сазнао где жртва живи и почео је да окупља разбојничку дружину спремну да примени насиље и да од старијег човека отме новац.

Милош Егић, који је означен као типер и организатор, окупио је криминалну групу од 10 чланова из Новог Сада, Старе Пазове и Нове Пазове. Пре упада у стан жртве, на лица су ставили маске према ликовима серијала „Планета мајмуна“.

Упали су у Петеров стан, где је овај био са својом супругом. Везали су их и из стана су покупили музичке уређаје, а застрашивањем и физичком присилом, принудили су их да одају где крију злато и новац. Када су прикупили све, на крају су одвезли и аутомобил жртве.

Група је убрзо ухваћена у сарадњи тадашњег СУП-а у Новом Саду и Тужилаштва.

По изласку из затвора, Милош Егић се убрзо снашао. Како је навео у својој биографији (у којој је прећутао епизоду са разбојништвом), 10 година је био власник пицерије. И ту прича добија занимљив обрт.

Мислош Егић је открио да има таленат за политику. Његово прво постављење било је на месту начелника Управе за урбанизам. Ту је одиграо значајну улогу да се законска регулатива прилагоди првом већем пројекту фирме Галенс – Пупиновој палати.

Године 2016. постављен је на место директора „Градског зеленила“, где је и данас.

Следеће године је његово име доспело у јавност, пошто је уличица у којој живи асфалтирана – само до његове куће.

Како је писао Блиц, грађанима који су се прво обрадовали јер је у тој малој улици у ширем центру града асфалт пропао убрзо је стигло разочарање јер је урађено само 70 метара асфалта.Из ЈКП „Пут“ су навели да су асфалтирали по инспекцијском налогу Управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

Исте године, потписао је са приватном компанијом Ларгота анекс уговора којим се на нов начин уређују финансијски односи измешу те фирме и „Градског зеленила“ у пословању „Дино парка“ у Новом Саду. Резултат је био тај да је „Зеленило“ уместо Ларготе платило све трошкове, који су само за једну годину износили 16,5 милиона динара, а Ларгота је преузела све приходе, односно око 8,8 милиона динара. Опширније о томе писао је VOICE.

Милош Егић није желео да коментарише изводе из документације о разбојништву из 1999. године, али је оставио могућност да то учини по објављивању текста.