Прочитај ми чланак

Ђилас:Срамота шта раде са Београдом

0

djilas (1)

Београд – Драган Ђилас каже да је срамота што они који су пре 45 дана изгласали његову смену с места градоначелника никако не могу да формирају Привремено веће Београда.

Пролонгирање формирања првременог већа у Београду је понижавајуће за Београђане и „срамота за оне који то раде“, каже лидер ДС-а уз оцену да се то чини како би се одложили локални избори и у међувремену „покренуле нове афере“.

„То најбоље говори о онима који су пре 45 дана изгласали моју смену и 45 дана не могу да смисле ко ће да седи у Привременом већу“, рекао је Ђилас и додао да је ДС и приликом његове смене упозоравала да ће се такве ствари дешавати.

ДС још није добила допис Министарства за регионални развој и локалну самоуправу да предложи своје кандидате за Привремено веће у Београду. Ђилас каже да би било логично да ДС има два представника у том већу и да ће градски одбор ДС одлучити ко ће бити кандидати за то тело.

„Рок је истекао 24. октобра, а 15 дана министарству треба да пошаље допис о одборничким групама да дају кандидате за веће. Јасно је да се на све начине покушава да се купи време“, рекао је Ђлас.

Александар Јовичић из СНС-а, је реагујући на изјаву Ђиласа, рекао да је жеља ДС да учествује у привременом органу у Београду збуњујућа, јер једино демократе одбијају разговор с напредњацима.

Он је додао да би, ако се буде поштовао закон, у Привременом већу ДС требало да има два представника, јер у градском парламенту од 110, ДС и СДПС имају 50 одборника.

Лидер ДС је рекао и да његова странка тражи повлачење предлога буџета за 2014. годину из скупштинске процедуре и увођење мораторијума на даље задуживање државе.

Он каже да је то потребно зато што, како тврди, предложени буџет предвиђа нова задужења од 5,8 милијарди евра, дефицит већи од седам одсто и гарантује само лош живот грађана у наредном периоду.

„Данас се живи лошије него пре годину и по дана, а по свим показатељима за три године ће се живети још теже…Данас, када цела Европа излази из кризе, овде се најављује да ће скоро 100.000 људи следеће године остати без посла“, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре у седишту Демократске странке.

Ђилас каже да ће предложени буџет довести до смањења куповне моћи грађана и до смањења производње, као и да нема развојне компоненте и предлоге како да Србија изађе „из приче постепеног гашења“.

Са предложеним буџетом постоји опасност да Србија следећу годину заврши са 25 милијарди евра дуговања, наводи Ђилас.

„То значи да Србији остаје само да распродаје све што има, почев од Телекома, ЕПС-а, земље, а када продајете земљиште, онда више немате државу. Ситуација је алармантна“, сматра лидер демократа.

Он је подсетио да је предложени буџет четврти који актуелна влада предлаже у последње две године, као и да су се претходна три показала као катастрофални, а како очекује, такав ће случај бити и са оним за 2014. годину.

ДС, рекао је Ђилас, инсистира на томе да бар неко у власти прочита предлоге које даје та странка и да схвати да је будућност Србије у 200.000 компанија које раде и које би, уколико би запослиле по једног човека, повећале број запослених за 200.000.

Према његовим речима, уколико се земља задужује, та средства треба да искористи за развојне пројекте, као и за развој пољопривреде, енергетике, образовања и прехрамбене индустрије.

На питање да ли ће ДС у Скупштини на седници Одбора за финансије покушати да утиче на друге странке да се побољша предлог буџета, Ђилас је рекао да се нешто што је врло лоше не може поправити малим изменама.

(Б92)