Прочитај ми чланак

Ђилас: СНС уводи диктатуру у Србији

0

djilas (1)

НОВИ САД – Председник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је за Радио-телевизију Војводине да ће се поново кандидовати за гарадоначелника Београда на изборима који би требало да се одрже за неколико месеци. Он је у емисији „Један наједан“ РТВ-а одбацио могућност сарадње са Српском напредном странком, те поручио да би Либерално-демократска партија, са којом је иначе ДС почео разговоре о сарадњи, такође требало да се определи да ли ће с демократама или с напредњацима.

Лидер демократа казао је да је ДС искрено ушао у разговоре са ЛДП-ом у нади да деле исте европске вредности, које, како је навео, укјлучују правну државу, слободу медија и слободне изборе, чега, каже, у Србији нема „јер причу о Европи користе за сакупљање гласова“.

„Ми немамо проблем са ЛДП-ом око формирања привременог органа у Београду, а ДС ће о свом учешћу донети став у зависности од тога да ли ће се испоштовати законски услов. Али, ЛДП мора да се одреди да ли сматра да треба да помаже Александру Вучићу, или су ближи ДС-у који каже да неће са СНС, јер они уводе земљу у диктатуру“, истакао је председник демократа.

Ђиалс је поручио и да је програм ДС-а тренутно „једина идеја развоја ове земље“, док се сви други баве оним што је било. Актуелну власт оптужио је за економски суноврат земље, оценивши да ће тек најављене мере Владе Србију одвести у економску катастрофу. Посебно је критиковао пројектовано буџетско задуживање у износу од 5,8 милијарди, наводећи да ће ова влада „остати упамћена по томе да је земљу задужила више него све владе пре ње“.

Ђилас је казао и да није размишлајо о томе шта значе поруке почасног председника ДС Бориса Тадића да ће се поново политички активирати.

„Нисам превише размишљао о томе шта је мислио тиме. Сматрам то потпуно небитним. Сваки члан главног одбора ДС, уосталом, може да изнесе свој став.“, рекао је он.

А за Тадићеве критике на његов рачун кад је реч о вођењу странке, казао је само да су „мало више него необичне“.

Ђилас је, међутим, оценио да „никад није било теже бити председник, али и члан ДС-а него сада“, а због, како је навео, огромних притисака и прогона којима су демократе изложене.

Оценио је и да се ДС у претходних 12 месеци консолидовала и реформисала, те да није забринут због оних који напуштају странку, „јер они који не деле идеје ДС, треба што пре да оду из странке“.

(РТВ)