Прочитај ми чланак

Ђилас носви лидер ДС, Тадић почасни предсдник странке

0

Демократска странка изабрала је , на ванредној изборној скупштини, новог председника Драгана Ђиласа, почасног председника Бориса Тадића и комплетно руководство странке.

Ђилас је јуче изјавио, након објаљивања резултата гласања на ванредној Изборној скупштини ДС, да у наредним месецима свако мора да учини колико може да би грађани након двадесет година видели светло на крају тунела.

„Ми смо ти који су локомотива, у нашим рукама је то светло и ми немамо право да икоме то светло угасимо, већ оно мора да сија све јаче“, рекао је Ђилас после проглашења резултата избора у ДС.

ДС ће, како је најавио, у следећа два месеца радити на заокруживању органа странке, дефинисању статута и позваће све заинтересоване да помогну у прављењу националног плана за излазак из кризе.

Он је страначким колегама данас предочио основе тог плана, који мора бити утемељен на улагању у пољопривреду и прехрамбену индустрију, енергетику и инфраструктуру, учвршћивању правне државе и улагању у образовање.

Он је, када је реч о социјалној политици, рекао да је сигуран да држава има снаге да социјалну политику дефинисану на нивоу Београда рализује у читавој Србији.

Држава, према његовим речима, мора да има снаге да крене у оснивање државних предузећа са професионалним менаџментом.

„Нама идеја није профит, већ срећне породице које виде будућност у овој земљи за себе и своју децу“, рекао је Ђилас.

Ђилас је захвалио свом противкандидату Бранимиру Кузмановићу на корисним идејама о даљем развоју ДС, као и досадашњем лидеру демократа Борису Тадићу на свему што је урадио за странку и за Србију, којег је предложио за почасног председника странке, што је усвојено акламацијом.

Тадић је, према његовим речима, у претходних осам година од земље у којој су политички противници били политички непријатељи направио државу којој може да се боље живи и слободно говори и мисли.

Ђилас је страначким колегама поручио да очекује да буду опозиција свему што не ваља, али не опозиција која ће Србију вратити у време неконструктивних политичких препирки.

За Ђиласа је на данашњој Изборној скупштини ДС од 2.817 делегата који су преузели бирачки материјал гласало 2.386, за Бранимира Кузмановића гласало је 368, а неважеће је било 70 листића.

За потпредседнике странке изабрани су Бојан Пајтић, Наташа Вучковић, Весна Мартиновић, Дејан Николић, Миодраг Ракић, Јован Марковић и Горан Ћирић.

Свечаном делу скупштине присуствовали су лидер ЛДП Чедомир Јовановић, потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић, потпредседница ЛСВ Александра Јерков, председник СВМ Иштван Пастор, председник Српске народне партије Црне Горе Срђан Милић, представници више европских социјалдемократских партија и чланова дипломатског кора.

На скупа е прочитано писмо председника Партије европских социјалиста Сергеја Станишева који је поручио да су Србија и њен пут ка ЕУ један од његових приоритета, као и пружање подршке јачању ДС.

Биографија новог лидера ДС
Ђилас, који је актуелни градоначелник Београда, члан ДС је постао 2004. године, када је изабран за члана Извршног и Главног одбора, а на Скупштини ДС 18. фебруара 2006. је изабран за члана Председништва ДС за регион Београда.

У јуну 2006. изабран је за председника Градског одбора ДС, док је за заменика председника партије изабран 18. децембра 2010. године.

За градоначелника Града Београда први пут је изабран 19. августа 2008. године, а други пут након овогодишњих мајских избора.

Ђилас је рођен 22. фебруара 1967. у Београду, где је завршио основну школу и гимназију и дипломирао на Машинском факултету, смер ваздухопловство.

Радио је као новинар на Радио Индексу и један је од оснивача Радија Б92, где је касније био уредник Информативног програма, а у то време та радио станица је добила неколико награда.

Као студент-проректор је учествовао у опозиционом раду, предводећи студентске демонстрације против режима Слободана Милошевића 1991. и 1992. године, а активно је учествовао и у демонстрацијама против режима 1996. и 2000. године.

Од 2004. до формирања Владе Србије 2007. године обављао је функцију директора Народне канцеларије председника Републике, а од маја 2007. до јула 2008. био је министар у Влади Србије задужен за спроводење Националног инвестиционог плана.

Како пише на сајту Градске управе, сувласник је Компаније „Мултиком“, водеће куће у области медијског пословања на територији бивше СФРЈ.

Оснивач је и потпредседник Хуманитарне организације „Наша Србија“ која се брине о деци која су у ратовима на простору бивше СФРЈ остала без једног или оба родитеља.

Борис Тадић почасни председник ДС
За почасног председника Демократске странке је акламацијом именован Борис Тадић на предлог новоизабраног лидера ДС Драгана Ђиласа.

Ђилас је изабран за председника Демократске странке већином гласова делегата ванредне изборне скупштине те странке.

За Ђиласа је гласало 2.386 делегата, а за његовог противкандидата Бранимира Кузмановића 368 делегата од укупно 2.827 делегата.

Када је реч о избору потпредседника странке Наташа Вучковић добила је 1.946 гласова, Весна Мартинових 1.844, Дејан Николић 1.881, Бојан Пајтић 2.312, Миодраг Ракић 1.828, Горан Ћирић 1.764, а Јован Марковић 1860 гласова.

 

(Танјуг)