Прочитај ми чланак

ДЕБАТА У УН: Русија и Кина и даље уз Србију

0

SB_UN

Председник Србије Томислав Николић захвалио се земљама-чланицама УН на исказаном саучешћу и солидарности са народом Србије и других земаља Балкана погођеним катастрофалним поплавама.

У оквиру дебате на седници Савета безбедности УН о Косову сви стални представници 15 чланица овог тела изразили су саушечхе Србији.

Николић није желео да коментарише супростављене ставове о ситуацији на Косову изнете током дебате али је поручио свима да размишљају о проблему као да се дешава у њиховој земљи, иако не би пожелео да им се то икада деси.

rusija_srbija

Стални представник Русије је током расправе потврдио да позиција званичне Москве остаје непромењена када је реч о непризнавању независности Косова.

„Ми поштујемо интегритет Србије и резолиција 1244 остаје обавезујући правни оквир за нас“, рекао је он.

Чуркин је оценио да положај Срба није поправљен и да нема напретка у повратку расљених и рекао да је важно створити услове за повратак.

Николић: Београд ће одлучити да ли да позове Србе са КиМ да учествују на изборима

Формирање Заједнице српских општина је инструмент за заштиту српских интереса и фактора стабилности, додао је он, осудивши нападе на Србе, као и на припаднике Еулекса и узурпирање српске имовине, оштећивање споменика и гробаља.

И стални представник Кине подсетио је да Пекинг поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да разуме став Београд.

Решење за Косово мора бити постигнуто кроз дијалог и прихватање обе стране, нагласио је амбасадор, додавши да охрабрује наставак преговора, примену споразума.

Представник Француске је позвао све грађане Косова и Метохије  да изађу на предстојеће нелегитимне изборе и оценио да је важно да Београд и Приштина наставе дијалог и да наставе да раде у конструктивном духу у потрази за компромисом.

Србија је, по његовим речима, направила значајан напредак у домаћим реформама и односима са суседима.

Француска поздравља одлуку нелегитимног косовског парламента да ратификује споразум са ЕУ. Он је оценио да је генерално ситуација на Косову и Метохији стабилна, али је осудио нападе на Еулекс и Кфор и друге инциденте.

Стална представница САД је охрабрила напоре у дијалогу Београда и Приштине и истакла да су обе владе направиле тешке одлуке од кључног знацајана за мир и просперитет региона.

Она је изразила захвалност новој влади Србије на томе што жели да настави процес нормализације односа са Приштином, док је за локалне нелегитимне изборе одржане на КиМ рекла да су показали капацитет Косова  и Метохије да испуни међународне стандарде и да дају наду да ће и парламентарни избори протећи добро.

American terrorism

Када је реч о формирању оружаних снага, САД подржавају постепени прелазак косовских безбедносних снага у оружане снаге, и ангажоване су у сарадњи са косовским властима радећи на томе.
Став САД по питању Косова се није променио, истакла је она.

Аустралија поздравља одлуку косовске скупштине о успостављању Специјалног суда, оцењујући да је то била тешка одлука, али да она треба да треба да допринесе расветљавању злочина.

Против ратовања у иностранству

Нелегитимна Влада у Приштини предложила је усвајање закона којим се укључивање народа са Космета  у ратове у иностранству кажњава са 15 година затвора, изјавила је у Савету безбедности Уједињених нација  Атифете Јахјага, одговарајући на приговоре о учешћу грађана Косова и Метохије у сукобима у Сирији.Јахјага је рекла да су многе земље суочене са учешћем њихових држављана у сукобима у Сирији и навела да нелегитимна влада у Приштини осуђује тај феномен и труди се да обесхрабри своје грађане да учествују у том рату.По окончању расправе у СБ УН, Јахјага је изјавила да Приштина осуђује све нападе на објекте Српске православне цркве, уз оцену да на КиМ постоји традиција међуетничке и међуверске толеранције.

Амбасадорка Аустралије је рекла да њена земља признаје право Косова као независне земље да фомрира оружане снаге, али да треба да буду формиране транспаретно и у дијалогу са свим суседима.

Повратак расељених лица је неопходна за помирење, али то немогуће без обебеђења оквира, као што су решавање стамбеног питања, радних места, безбедности, слободе кретања.

Амбасадор Велике Британије такође се осврнуо на најављено формирање оружаних снага на Космету, наводећи да се оне не помињу нити забрањују у Резолуцији 1244.

Стална представница Литваније је оценила да ситуација на северу КиМ остаје крхка, на шта подсећају последњи напади на припаднике међународне мисије.

Литванија је отворена за дискусију о смањењу међународних снага под окриљем УН, као и учесталости састанака СБ УН.

За Аргентину резолуција 1244 представља међународно-правну основу за политичко решавање проблема, рекла је стална представница те земље. Она је истакла важну улогу Унмика у обезбеђивању стабилности и мира, као и поштовању људских права.

Аргентина охрабрује Београд и Приштину да наставе са дијалогом на високом политичком нивоу и наставе да улажу напоре ради постизања напретка у дијалогу.

И амбасадор Руанде је позвао на наставак дијалога Београда и Приштине и истакао да је од имплементација Бриселског споразума од великог значаја. Он је осудио нападе на имовину Срба и Српске православне цркве.

Амбасадор Јордана је рекао да је одговорност на обема странама да наставе дијалог и имплементирају Бриселски споразум. Такође, процесуирање злочинаца током рата је главни стуб транзиционе правде, оценио је он и додао да се Јордан нада да ће избори на Косову бити спроведени уз велики одзив и на демократски начин.

Стални представник Чада изразио је задовољство што Београд и Приштина настављају дијалог. Он је оценио да напредак у дијалогу помаже обе стране да хармоничније сарађују са европским институцијама. Такође је изразио забринутост због најаве оснивања оружаних снага Косова, оценивши да привремене власти делују изван резолуције, те их је позвао да избегавају конфликте са суседима.

Амбасадор Нигерије је упутио саучешће народу Србије због жртава и тешких последица поплава.

Готово сви амбасадори су осудили инциденте на Косову, укључујући и нападе на верске објекте СПЦ.

С тим у вези Атифета Јахјага је подсетила она оштро осудила исте, посебно последње графите на манастиру у Дечанима. Истовремено је рекла да се ради о неприхватљивим акцијама и позвала власти да што пре приведу лицу правде починиоце.

(СРБИН.ИНФО, Блиц)