Прочитај ми чланак

Дачић узнемирен: Брисел захтевима руши преговоре

0

„Много сам узнемирен оваквом изјавом јер уместо да помогне почетку дијалога она може да га затвори. Можда је било од Србије поштеније тражити да призна независност Космета него да призна државни интегритет“, рекао је Дачић на конференције за новинаре у Влади Србије пошто је од амбасадора ЕУ у Србији Венсана Дежера добио извештај о напретку Србије.

Премијер је рекао и да се та формулација не наводи у Извештају ЕК већ , како је рекао, у другом документу ЕУ, не прецизиравши којем.

Дачић је, такође, додао да ће тражити коментар од комесара ЕУ Стефана Филеа да ли је формулација о територијалном интегритету Космета нови услов за Србију, јер како је истакао, за Београд су нови услови неприхватљиви.

„Ми не можемо да помажемо албанским властима из Приштине да заокруже своју једнострано проглашену независност. Ако је ово формулација која је са наше стране погрешно протумачена, бићемо спремни за наставак дијалога са њима“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је изненађен изостанком разумевања за напоре Србије на њеном европском путу и напоре у нормализацији односа са албанским властима у Приштини.

Европска комисија је у Бриселу представила Годишњи извештај о напретку Србије у евроинтеграцијам. Извештај је представио комесар за проширење Стефан Филе који затим долази у Београд.

Као што се очекивало, Европска комисија није препоручила давање Србији датума почетка преговора са ЕУ. Уместо тога, препоручено је побољшање односа са Косовом.

 

(Бета)