Прочитај ми чланак

Дачић са лопатом: Лажови, није Русија ништа крива

0

Министар спољних посова Ивица Дачић изјавио је у петак да нису тачни поједини наводи да Србија није отворила нова поглавља у октобру због Русије, те додао да ће до отварања доћи када буде постигнут напредак у дијалогу Београда и Приштине.

dacic izjava nocu– Прочитао сам у новинама данас, а то су рекли и посланици ЛДП јуче у Скупштини, да Србија није отворила поглавља због Русије. То су безочне лажи – рекао је Дачић новинарима у Јагодини.

Како је навео, у октобру није постигнута сагласност свих држава чланица ЕУ да се отворе нова поглавља, а једини разлог је изостанак напретка у дијалогу Београда и Приштине.

– Ако до напретка дође, поглавља ће бити отворена у децембру, али никакве везе то нема са поглављем 31, које се односи на спољну политику, а које још није ни отворено – рекао је Дачић.

– Престаните више да лажете. Покушавају да кажу да је Русија крива што Србија је напредује ка ЕУ – рекао је Дачић и поновио да то није тачно.

Министар је додао да напредак ка ЕУ зависи од поглавља 23 и 24, као и код других земаља, али у нашем случају и од поглавља 35.

– Ако нема напретка у дијалогу, напредак ка ЕУ се успорава или суспендује. Нажалост, али је тако и оно не зависи од Русије – рекао је Дачић.

Не терајте нас да сами себи забијамо нож у срце

Он је истакао да ће Србија имати обавезу да се придржава заједничке спољне политике ЕУ када постане чланица.

– А знате кад је то? А кад постанемо и ми се питамо која је то заједничка политика. Не терајте нас да сами себи забијамо нож у срце. Не у леђа него у срце – рекао је Дачић.

Како је казао, боримо се да Косово не буде члан УН, пре него што се заврши дијалог, као што је, додаје, јуче објаснио и сам премијер.

– Ако тај дијалог резултира неким договором, који може да иде даље на међународне организације, онда смо ми спремни да разговарамо о трајном решењу проблема Косова. Али да неко намеће једностране одлуке, потезе и независност, и да то иде у УН Србија се са тим никада не може сагласити – рекао је Дачић.

Без Русије нема вета

Он је истакао да Србија не може сама да се супротстави, зато што се о чланству у УН гласа, па ће Косово постати чланица УН, ако Русија и Кина не уложе вето.

– Зар је могуће да неко мисли да Србија треба да уведе санкције ономе ко треба да гласа, односно да стави вето на пријем Косова у УН? Па тај ко то мисли или мисли да смо ми глупи или да радимо за неког другог. Не, ми ћемо радити за Србију – рекао је Дачић.

Он је истакао и да ће увођење санкција Русији, нарушило наше односе са том земљом, те да неће бити ни њиховог вета и подршке. 

– Што, јел ће Америка, Француска, Велика Британија да уложе вето? Па неће. Дајте мало укључите здрав разум, ако су вам шефови негде тамо. Мени нису ни у Влади Србије, ми смо овде и радимо са Србију – рекао је Дачић.

Дачић је поручио да ће ова влада, док је Вучић премијер, а он министар спољних послова водити рачуна о нашим интересима, „не што волимо Русију, него што волимо Србију“.