Прочитај ми чланак

Дачић: Платформа није Свето Писмо

0

Премијер Србије Ивице Дачић изјавио је да платформа о Косову и Метохији није Свето Писмо и нешто што мора да се спроводи и да су у току разговори о најбољем решењу за питање Космета.

„Није нам циљ да доносимо документе који неће бити остварљиви“, рекао је Дачић новинарима у Центру за рециклажу у београдском насељу Железник где је присуствовао акцији уништења оружја.

Упитан да ли је аутентичан и спроводљив документ о решењу проблема за Косово који су неки медији објавили, Дачић је рекао да Скупштина Србије још није усвојила никакав документ.

„Постоје различита мишљења и идеје на који начин приступити практичном решавању проблема, међу којима је и паралелизам институција на Косову и Метохији“, рекао је Даћић.

Он је казао да, међутим, с друге стране постоји питање да ли је тренутно реално разговарати о трајном решењу косметског питања.

„У току су разговори о томе шта би могло да буде решење о условима да Србија не мења свој став о статусу Космету, али тако да избегнемо паралелизам институција – тако да она буду прихватљиве и за Србе и за Албанце на Косову и Метохији“, казао је Дачић.

„Платформа није Свето Писмо и нешто што је уклесано у камен и мора да се спроводи и већ се воде отворени разговори“, казао је Дачић.

Он је изразио задвољство начином на који су решени проблеми у вези са интегрисаним управљањем административном линијом.

„Остали смо при договору да нема царине за робу која иде на север Косова, а ограничене су количне неке акцизне робе да би се спречио шверц“, казао је Дачић.

Дачић је подсетио да се 10. јанаура наставља дијалог техничких група о решењима о расподели царина и да би 17. јануара требало да се настави дијалог између њега, премијера Косова Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Како је навео, једна од тема у наредних шест месеци је паралелизам институција, односно да ли су то институције Србије или Срба на Космету.

„Треба гледати како да се реши паралелизам институција, а друго да су Срби на северу Косова нешто посебно у односу на друге делове Космета“, казао је Дачић.

Председник Србије Томислав Николић данас је у разговору са председницима опозиционих партија рекао да је питање Косова и Метохије историјско питање око кога је потребно постићи најшири могући консензус свих релевантних политиццких фактора.

 

(Бета)