Прочитај ми чланак

Дачић: Оваква Хрватска је највећа срамота ЕУ

0

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је време да Европска унија прекине своје ћутање и изјасни се докле ће толерисати "рехабилитацију фашистичке усташке НДХ и претње Србији које долазе из Хрватске".

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

„Оваква Хрватска је данас највећа срамота Европске уније“, истакао је Дачић који је изјаву хрватског шефа дипломатије Мире Ковача оценио као „врхунац цинизма и безобразлука“, јер тражи извињење од Србије.

„Они који су клали и убијали Србе у концентрационим логорима траже извињење од својих жртава“, указао је Дачић у изјави достављеној медијима, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је оценио да Хрватска наставља са провокацијама, претњама и нескривеном мржžњом коју хрватски министар Миро Ковач данас испољава према премијеру Србије Александру Вучићу и Србији.

„Хрватској и Ковачу очигледно смета када Србија и њен премијер јасно кажу да неће дозволити поновни геноцид и етничко чишћење нашег народа, да нећемо дозволити рехабилитацију фашистичке усташке НДХ и ослобађање злочинаца из последњег рата“, навео је Дачић.

Он истиче да Хрватска која је рехабилитовала готово све усташке злочинце, која Анти Павелићу није ни судила и који је умро у Шпанији као слободан човек, нема морално право да прети и условљава Србију.

„То што је оваква Хрватска, која рехабилитује фашизам, чланица Европске уније, не даје јој никакво право да Србију вређа и да јој прети“, поручио је Дачић.

Подсетио је да је Александар Вучић добио признање свих водећих земаља света за политику коју води, „политику мира и стабилности, која никога не напада, али неће дозволити поновни геноцид и етничко чиšћење нашег народа“.

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је раније данас да иступ српског премијера Александра Вучића јуче на комеморативном скупу поводом обележавања 75 година од оснивања концентрационог логора Јасеновац наставак политике „Велике Србије из 90-их година“ у којој је, како је рекао, Вучић и лично учествовао.