Прочитај ми чланак

Дачић: Од извињења важније да српски злочинци буду осуђени

0

dacic-1

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у среду увече у Београду, на отварању изложбе инспирисане злочином јединице Шкорпиони у Подујеву 1999. године, да је од извињења важније да сви који су одговорни за злочине над цивилима у бившој Југославији буду осуђени.

Премијер Србије Ивица Дачић на отварању изложбе „Богујевци – визуелна историја, омаж свим породицама и жртвама рата“

Дачић је изјавио да је током организовања изложбе било претњи и да се он са потпредседником Владе Србије Александром Вучићем сложио да изложба „мора да буде одржана, јер мора да постоји слобода да се чује судбина свих страдалих“.

Премијер Србије је рекао да би „било веома лоше да изложба подразумева да се говори о ‘нашим’ или ‘њиховим’ жртвама“, и подсетио да је у Бриселу својевремено предлагао да се на Косову, и у српском и у албанском делу, подигне заједнички споменик жртвама.

Према његовим речима, важно је да се сличне изложбе отварају у свим деловима бивше Југославије, у Книну, Сарајеву, Загребу, Бањалуци и другим градовима.

Дачић је рекао да су починиоци злочина у Подујеву осуђени и додао да је важније од извињења да сви који су одговорни за злочине над цивилима у бившој Југославији буду осуђени.

Шта је на изложби?

Изложба представља реконструкцију дневног боравка у кући породице Богујевци, болничке собе у којој су после рањавања лежали Фатос, Јехона и Саранда Богујевци и суднице у којој су сведочили против припадника јединице „Шкорпиони“.

Директорка Културног центра Београд Миа Давид је оценила да изложба отвара ново поглавље у послератним односима Приштине и Београда.

Изложба Фатоса Јехоне и Саранде Богујевци представља својеврсну личну исповест и омаж невиним жртвама ратова. Изложба се у форми уметничке инсталације бави злочином резервне јединице МУП-а Србије Шкорпиони у Подујеву у марту 1999. године, када је стрељано 14 чланова породице Богујевци и Дурићи, док је петоро деце преживело напад.

Отварање изложбе, коју су посетили Дачић и бројне личности јавног и интелектуалног живота, протекло је уз јако полицијско обезбеђење.

Испред Културног центра Београда окупила се група грађана која се противи одржавању изложбе, али их је полиција потиснула до ресторана Руски цар.

Аутори изложбе, Саранда, Јехона и Фатос Богујевци, који су у време злочина имали 13, 11 и 12 година, сведочили су у јулу 2003. године пред Већем за ратне злочине у Београду у поступку против члана јединице Шкорпиони Саше Цвјетана. У септембру 2003, преживели чланови породице Богујевци започели су у Канади кампању за привођење правди припадника Шкорпиона Дејана Демировића, који је изручен Србији.

Демировићу је суђено у Београду, са још четворицом оптужених, али је он у замену за повлачење оптужнице добио статус сведока-сарадника, док су остали осуђени 2009. године на по 20 година затвора.

Дачић је обишао изложбу и разговарао са ауторима. Изложба је прошла мирно и без инцидената.

(Бета)