Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: „Хрватску, ЦГ и Македонију волимо као Папуа Нову Гвинеју“

0
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Када су у питању односи у региону, Дачић напомиње да треба да буду рационални и засновани на заједничким интересима.

„Много више бих волео да постоји трилатерала на релацији Србије, БиХ и Хрватске, уместо са Турском. Турска се представља као спонзор БиХ,а понаша се као да смо деца и не знамо шта треба да радимо“, објашњава Дачић.

Очекује да се у Хрватској формира влада, како би се кренуло у формирање рационалних односа. Дачић каже да верује да ће са Томиславом Карамарком из ХДЗ боље сурађивати него са Зораном Милановићем.

„Карамарка добро познајем из времена када смо били министри унутрашњих послова. Можда ће ХДЗ имати више храбрости за повлачење неких потеза за које СДП није имао довољно смелости. За нас је добро да те односе доведемо не у фазу љубави, већ заједничког интереса“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је заоштравање односа због хрватских балистичких ракета настало због страха да би оне могле бити употребљене против Србије.

„Претпоставља се да ваше наоружавање може да буде употребљено само против Србије, Републике Српске евентуално. Не знам шта ће то вама, а не знам шта ће то и нама. Ваљда смо ушли у еру разоружавања, постоје разни споразуми које смо заједно потписали, а који регулишу разоружање. Када се наоружавате значи да имате одређене претње. Треба да радимо на региону без оружја“, истакао је Дачић.

Додао је да Хрватску поштује као суседе, а воли као Папуа Нову Гвинеју.

„Ми вас поштујемо као суседе, али не желимо да кажемо да вас волимо. Зашто? Ко вам каже да вас воли, он лаже. А сутра ће да вас мрзи. Волимо вас као Папуа Нову Гвинеју. То важи и за Црну Гору и за Македонију. Пљунуо бих на себе када бих рекао да сте дивни. Али, ми бољих немамо. Какви год да смо, дајте да живимо заједно“, закључио је Дачић.

(Б92)