• Почетна
  • ВИДЕО
  • ЦРНА ГОРА -ПРОТЕСТ (2.ДАН): Демонстранти одлучни – нема разилажења док Мило не падне ВИДЕО+ФОТО
Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА -ПРОТЕСТ (2.ДАН): Демонстранти одлучни – нема разилажења док Мило не падне ВИДЕО+ФОТО

0

Након синоћњег почетног протеста опозиционог Демократског фронта, око 400 људи, према процјенама организатора, провело је ноћ у шаторима, који су разапети непосредно испред Скупштине Црне Горе, на најпрометнијој градској улици — Булевару Светог Петра Цетињског, али и у парку преко пута.

Опозиција захтева „пад актуелне владе као неопходан предуслов за формирање прелазне (владе), која би имала ограничени мандат, са циљем расписивања демократских избора“ и потпуну имплементацију новог изборног законодавства.

Саобраћај је у центру главног црногорског града, око главних институција — Скупштине, Предсједништва, Министарства вањских послова, Владе — блокиран, а јавни превоз функционише ванредно на многим линијама. Полиција је и даља у приправности, али у значајно мањем броју него синоћ током самог централног скупа, чији се наставак најављује за вечерас у 18.30.

podgorica protestprvi-dan-slika-10

Ђукановић би у НАТО да заштити мафијашку државу

Црна Гора је држава корупције, у којој су избори намјештени. Постоји јака сумња да је референдум о независности, који је одржан прије скоро десет година и сам био намјештен, и стога бих могао да очекујем исту ствар ако се буде одржавао референдум о чланству у НАТО, оцијенио је директор студија на Институту за демократију и сарадњу у Паризу Џон Лафланд.

„Нико не може спријечити жељу за слободом“

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић изразио је задовољство првим даном протеста. „Одличан почетак протеста. Сјајна атмосфера и снажан слободарски набој међу присутнима. Огроман број људи нам даје снагу да наставимо. Надам се да ће нам се придружити и они који су се двоумили или били заплашени полицијском агресивном кампањом“, написао је Радуновић на свом Фејсбук профилу.

Он је рекао да „сумња да идеја чланство у НАТО ужива популараност у Црној Гори”.

“Занимљива ствар о Црној Гори је да ће она, ако се придружи НАТО-у, постати прва држава чланица НАТО-а коју је та алијанса бомбардовала. Немојмо заборавити да је 1999. године, када је НАТО покренуо свој нелегални рат против Југославије, бомбардовање које се тамо догодило трајало преко 70 дана, а Црна Гора је у то вријеме још била дио Савезне Републике Југославије.

Многи људи у Црној Гори су запамтили то и стога сумњам да постоји велика јавна подршка за то чланство”, рекао је Лафланд за „Спутњик”.

Он је навео да је Црна Гора корумпирана земља и да је референдум о независности, који је одржан прије скоро десет година, и сам био намјештен.

“Проширење Алијансе користи НАТО-у, али не и земљи која се прикључује. Њихови политички лидери ће да сједе на врху стола, због чега ће се осјећати важно. Црна Гора има малу војску и овдје није циљ да се помогне Црној Гори, већ да се прошири НАТО”, каже Лафланд.

Он је рекао да ЕУ и НАТО треба да нахране своју илузију да више и више земаља жели да им се придружи, како би наставили да сами себи дјелују убједљиво да су атрактивна сила.

“Црна Гора има једног човјека на власти више од 20 година. Садашњи премијер Црне Горе је био шеф Владе Црне Горе од 1991. године. Мило Ђукановић више од 20 година држи под контролом Црну Гору. Идеја да је ово земља демократије је болесна шала. То је класичан примјер двоструких стандарда”, поручио је Лафланд.

podgorica  protest-vatromet

Нема разилажења док влада не падне

Официјелни дио вечерас започетог протеста које пред паламентом Црне Горе организује Демократски фронт завршен је поруком да неће бити разилажења до испуњења захтјева за распуштање актуелне и формирање прелазне ваде која би припремила прве фер и слободне изборе.

protestprvi dan slika 11 Први дио протеста завршен: Нема разилажења док влада не падне (Текст Захтјеви интегрално)

Пред више хиљада окупљених предсједник Радничке партије и члан предсједништва ДФ-а Јанко Вучинић оптужио је премијера за издају и мафијашко удруживање, најављујући обарање Владе. Нагласио је да грађани Црне Горе не желе да живе у држави којом влада мафија.

„Желимо да ЦГ буде држава социјалне правде и заједничка кућа свих нас, што се може обезбиједити искључиво кроз фер и слободне изборе“ – казао је Вучинић.

protestprvi dan slika 7 Први дио протеста завршен: Нема разилажења док влада не падне (Текст Захтјеви интегрално)

Војо Вулетић, предсједник Партије удружених пензионера и инвалида рада, поручио је да је у минулих четврт вијека убијено много фабрика, те да су радници ојађени, како је рекао, мафијашком и џелатском приватизацијом.

„Само се Ђукановић, његова ужа и шира фамилија и њихове слуге башкаре у благу отетом од грађана“. Дошло је вријеме да им кажемо – доста сте нас крали, хоћемо слободну Црну Гору, а не Црну Гору у посједу Мила Ђукановића. Овај режим нас је довео у биједу и понижење. Иако су заслужили бандере, нека им правда суди, а наш циљ је прелазна влада која може обезбиједити фер и слободне људе. Зато позивам Ђукановића да се повуче и омогући да демократија заживи и почне да стасава у Црној Гори“ – казао је Вулетић.

Члан предсједништва ДФ-а Предраг Булатовић, казао је да потпуна слобода Црне Горе почиње вечерас. „Био сам на много протестних скупова. Има нас вечерас више него довољно да остваримо циљ.Након референдумских ово је највећи икада одржан скуп у Црној Гори“ – истакао је Булатовић.

Члан предсједништва ДФ-а Бранко Радуловић, који је најављен као функционер који ће остати до испуњења захтјева пред парламентом, истакао је да је „уз нас народ који не љуби и не воли ланце“.

„Наши синови и кћери неће да буду робови дјеци мафијаша који владају Црном Гором. Свако ко има част, образ и петљу је са нама. Лажу да се слобода може остварити само у заточеној скупштини, све смо покушали, ово је пут који води ка слободи“ – истакао је Радуловић, бурно прекидан аплаузима и узвицима подршке.

crna_gora_main_anadolija

Присутнима се обратио и Милан Кнежевић:

„Градоначелник Подгорице је размонтирао падеже, а онда и клупе у парку. Овдје су и Црногорци и Срби и Албанци, ујединио нас је лоповлук Ђукановића“, рекао је Кнежевић, а маса је на позив предсједника ДНП-а скандирала „Готов је, готов је“.

Лидер ПзП-а и члан предсједништва Демократског фронта казао је да се народ опет ујединио послије много година.

„Ово је лоповски режим. Дошло је вријеме да се изборимо за фер и поштене изборе, без политичке корупције, свађа и притисака.Ко није на протесту није опозиција“ – казао је Медојевић, поздрављајући присуство независних посланика и представника СНП-а скупу, и позивајући их уједно да и наредних дана буду на истом мјесту, до испуњења захтјева. Медојевић је позвао све који су истински опозиционари да се придруже грађанима који остају пред парламентом.

Предсједник Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ-а Андрија Мандићје поручио да неће бити никаквог рушења, никаквог насиља и да нема паравојних формација којима је власт недјељама застрашивала грађане .
„Наш циљ је обарање актуелне владе и избор прелазне која треба да припреми услове за прве фер изборе. Казао је да 27 година траје крађа. Слобода се осваја, показаћемо упорност.Остајемо овдје. Начели смо режим, сваки савезник је добродошао.“, рекао је Мандић.

Демократски фронт је послао захтјеве којима тражи фомирање прелазне Владе које је изниоСтрахиња Булајић.

„Први захтјев је оставка Владе и формирање прелазне Владе. Други захтјев је потпуна имплементација изборних закона. Остајемо на платоу до испуњења захтјева. Не пристајемо на уцјене и половична рјешења“, казао је Булајић.

Протесту су присуствовали и политички представници Бошњака, предсједник Социјалистичке народне партије Срђан Милић, посланица те партије Снежана Јоница, као и независни посланици Новица Станић, Младен Бојанић и Обрад Гојковић.

© Sputnik/ Марко Милачић

© Sputnik/ Марко Милачић

Текст захтјева ДФ преносимо интегрално:

Ми, Демократски фронт Црне Горе,

Вођени већинском вољом грађана Црне Горе за изградњом правног и демократског политичког система, враћањем повјерења у изборни процес и изласком из дубоке политичке, економске, социјалне и моралне кризе,

Ријешени да кроз протесте пружимо одлучан демократски отпор вишедеценијском правном насиљу, неправди, омаловажавању и крађи још једних избора,

Са овог величанствног народног протеста упућујемо сљедеће захтјеве:

1. Пад актуелне Владе као неопходан предуслов за формирање нове Прелазне, која би била састављена од постојећих парламентарних субјеката, са ограниченим мандатом, у циљу стварања услова за одржавање поштених и демократских избора;

2. Потпуна имплементација изборног законодавства (електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак), контрола свих државних ресурса и служби безбједности, као и равноправан третман на Јавном сервису, како би се отклонио сваки вид могуће злоупотребе и прекрајања изборне воље, што је био случај у досадашњим изборним процесима.

Демократска опозиција и слободни грађани Црне Горе, користећи овај провјерени и доказано успјешни метод ванинституционалне борбе, који је дао позитивне резултате у свим државама гдје је примијењен, одлучили су да остану на овом платоу до испуњења постављеног циља и неће пристати на било какве уцјене и половична рјешења поводом наших легитимних захјтева.

Зато, још једном, позивамо и лидере опозиционих субјеката да преиспитају одлуку о неучествовању на протестима и да нам се, као што су то већ урадили њихови чланови и симпатизери, придруже у одлучној демократској борби за одржавање првих слободних избора.

Јавни позив упућујемо и коалиционим партнерима ДПС-а да раскину политички савез са том партијом и придруже се народу Црне Горе у реализацији нашег циља.

Одбрана демократских вриједности је морална обавеза и одговорност свих нас, јер: Слобода тражи људе!

protestprvi dan slika 12 Први дио протеста завршен: Нема разилажења док влада не падне (Текст Захтјеви интегрално)

Исказујући спремност да истраје у овој борби, Демократски фронт ове захтјеве упућује:

Предсједнику Скупштине Црне Горе;
Предсједнику Владе Црне Горе;
Предсједницима парламентарних партија и странака;

У Подгорици, 27. септембра 2015. године ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ

 

У изјави за „Спутњик”, руски политички аналитичар Андреј Корибко рекао је да људи у Црној Гори разумију агресивну и непотребну поруку коју би чланство њихове државе у НАТО послало својим сусједима. Он је навео да један од разлога што би грађани могли протестовати против власти јесте и што би жељели да сачувају добре односе са сусједима.

“Најопипљивије за већину црногорских породица је, међутим, смишљена економска пропаст коју Ђукановић припрема за становништво. Он намјерно хоће да уништи предузећа повезана са руским људима (више од трећине од укупног броја у земљи), тако да их његово породично царство може „прогутати” и стећи огромну зараду. Али, с обзиром на обим штете која ће погодити људе у Црној Гори овим агресивним „корпоративним преузимањем”, предвидиво је да ће они хтјети да прогестују против предстојеће економске пропасти коју им њихов премијер припрема”, казао је Корибко.

Он је рекао да многобројни фактори показују да било какав вид протестних акција које ће се одвијати 27. септембра неће бити само усмјерен против чланства у НАТО, већ ће бити израз народног бијеса против Ђукановића.

По мишљењу Корибка, разлог зашто је Ђукановић тако заинтересован за улазак у НАТО је што он може да достигне институционални легитимитет за пословну империју коју контролишу он и његова породица, која укључује све од шверца цигарета до стицања имовине на самој обали.

“Његов ентузијазам за хватање шаргарепе потенцијалног чланства је толико велик да је чак наредио његовој влади да уведе санкције против Русије као сигнал солидарности са Бриселом. Ова одлука је донијета упркос чињеници да је трећина свих регистрованих предузећа везана за Русију. Званична Москва је, наравно, узвратила пољопривредним контрасанкцијама и ранијим пријетњама да ће опозвати уговор о безвизном режиму који омогућава толико руских туриста и њихових ноћења у земљи сваке године. Разлог зашто би Ђукановић ризиковао толико и нанио економску штету његовој земљи је очигледан а то је да очисти све друге послове како би он и његова породица могли да их касније преузму за мању цијену”, навео је Корибко.

satori protest podgorica 72

© Sputnik/ Марко Милачић

Од раних јутарњих сати ту је већина функционера и посланика Демократског фронта: Јанко Вучинић, Милутин Ђукановић, Небојша Медојевић, Коча Павловић, Страхиња Булајић…

Према ријечима посланика Коче Павловића, јучерашњем протесту је присуствовало између 6.000 и 7.000 људи. Државна телевизија пренијела је да их је било између двије и три хиљаде.

Посланик Нове српске демократије (НОВА), конституента ДФ-а, Милутин Ђукановић, за Спутник каже да је задовољан и да нема одустајања.

„Дошао је велики број људи са стране, дошао је велики број грађана Подгорице. Грађани су исказали своју одлучност да се коначно овдје нешто мора промијенити. То су показали и кроз упорност да не желе да оду са овога платоа тако да су сада мислим први пут на овим просторима разапети шатори, што довољно говори о нашој одлучности да у овоме истрајемо“, каже Ђукановић и додаје:

„Овдје је већ синоћ разапето око 300 шатора, а сигурно још три пута толико није жељело да спава, него су сједели… То је изненађујуће добар број, с обзиром на то да знамо да овај народ ипак досад није показивао неку жељу за значајнијим промјенама. Али јучерашњи скуп нам улива наду да можемо да успијемо, а ми смо сигурни да ћемо успјети, јер ми назад нећемо, а власт ће коначно морати да стане и да се замисли и да одустане од свега што је досад радила“, каже Ђукановић.

Синоћ се огласила и владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића. Портпарол Часлав Вешовић је казао да су „очекивано, протести Демократског фронта доживјели тотални фијаско“, те да је ријеч о „покушају ДФ-а да поврати један дио бирача“.

Скуп је протекао мирно, осим мањег инцидента када су ухапшена два лица јер су, за вријеме трајања протеста, бацали камење ка полицијским службеницима.

Извор: rs.sputniknews.com; ИН4С портал, Србин.инфо