Прочитај ми чланак

ЧИМЕ СЕ ПОЛИТИЧАРИ БАВЕ кад одмарају од политике?

0

Лидијa Вaлтнер, новинарка Политичке рубрике, открила је тајне хобије српских политичара. Неки од њих роне, неки пецају, неки иду на хеви метал концерте, неки лове вепрове, а један се бави и егзотичним спортом - банатским шорама.

Фото: Душан Бајатовић

Фото: Душан Бајатовић

Хоби не сме да утиче на државни напредак. Све мора да буде подређено томе. Aко сте имали неки хоби, заборавите на њега. Од сад ћу вредновати само рад и борбеност и ништа више.

И немој случајно да сте насели на питања новинара о вашем хобију, јер они само знају да ме критикују, као да је лидер напредњака и мандатар за састав нове владе Aлександар Вучић поручио својим партијским колегама и члановима техничке владе. Зато вероватно, ниједан министар у техничкој влади нема свој хоби или је одлучио да прећути одговор на наша питања.

Ову праксу изгледа следи и већина функционера социјалиста, али један од њих се ипак “одао” и поделио са нама своју страст за ловом. Опозиционари на овај или онај начин ипак нађу начин да се одмакну од политике. Неки воле башту, а неки пецања, док је већина ипак наклоњена спорту.

Санда Рашковић Ивић, председница ДСС, за наш лист наводи да има два хобија баштованство и кување.

– Свекар и свекрва имају баштицу близу манастира Велика Ремета на Фрушкој гори. Кад год имам времена одем тамо и ужвам у башти. Искрено речено ове године башта је пропала јер су се баштенски радови поклопили са изборном кампањом па нисма имала пуно времена да идем на Фрушку гору – каже Рашковић Ивић. Како описује, у башти изгледа као права земљорадница, у кломпама, панталонама, кошуљи и са рукавицама.

Наша саговорница воли и да кува и то јој је, како каже, и хоби и обавеза. Воли да припрема колаче и опробава се у компликованим и захтевним јелима.

– Гојим и себе и пријатеље – каже она кроз смех.

Заменица предсендка ДС Гордана Чомић воли да пеца.

– Од кад знам за себе идем на пецање, јер је јутро на реци лети уз буцове и бабушке или стајаћој води зими на штучијем штапу уз тишину, дуван и блиске људе или самоћу, најбоље време за мене – објашњава Чомић.

Иштван Пастор, лидер СВМ, воли коње.

– Близу 20 година их имам. Почео сам са једним, а сад их има шест. То су амерички касачи, који се упрежу у мала кола. Док се нисам овим темпом бавио политиком тренирао сам их и бавио сам се тркама. Од кад се на овај начин бавим политиком, нема више толико времена јер је за тренинг коња потребно бар сат или сат и по времена по коњу. Тренутно нема ни једног коња на тркачкој стази, али надам се да ћу га имати јер имам једно ждребе које треба да уђе у тркачки погон. Током ових 20 година имао сам четири ждребаца. Пре више од 50 година сам научио да јашем и раније сам стално јахао – каже Пастор.

Aко не у влади, а оно у лову нашли су се социјалиста и напредњак. Наиме, Душан Бајатовић, високи функционер СПС и Драган Шормаз, посланик напредњака, су ловци.

Бајатовић каже да књиге скоро да и не чита. Углавном чита уговоре, стручне чланке и глобалне геополитичке анализе.

– У позориште не идем, понекад ноћу гледам филмове, све што мислим или сам чуо да вреди погледати. Од хобија ми је остао лов, као велика страст. Aли немам много времена и идем кад год могу. То је и најчешћи облик дружења са пријатељима. Спорт је на жалост нестао из мог зивота – наводи Бајатовић за Данас. У последњем лову, уловио је дивљег вепра.

Напредњак и демократа, тенис и музика

Драган Шутановац, функционер ДС, се опробао и као Ди-Џеј. Он каже да воли да слуша музику и да има лепу колекцију оријенталне музике.
– Некада сам повремено пуштао музику у једном локалу. Такође, син ми игра кошарку тако да не пропуштам његове утакмице – каже Шутановац.
Горан Кнежевић, функционер СНС и бивши, можда и будући министар, каже да је његов хоби и највећа љубав спорт.
– Складно годинама то је била кошарка, па после мали фудбал, па одбојка и сада је то тенис. Супарници и учесници су моји генерацијски другари и колеге – наводи он.

Шормаз, осим што је ловац, пасионирани је поклоник хард рока и хеви метала.

– Када сам 2000. постао посланик изгубило се друштво за баскет и остале спортске активности. Пре нешто мање од десет година другари су ме убедили да пођем са њима у лов. Мени се то допало и ево на крај су ме изабрали за председника ловаца. Највише волим лов на птице. Први пут ове године идем у лов на шумску шљуку, а ловим све од тетреба на КиМ, преко фазана, јаребица и осталих птица по нашим шумама када је сезона. Осим птица, ловим и штеточине, лисице и шакале, али се улови и по неки зец – каже Шормаз.

Интересовање за музику се, како каже, јавило од трећег разреда основне школе. До сада имама око 8.000 албума, и на плочама и на ЦД-овима, од Елвиса Прислија до музике која се сада слуша. Ипак највише воли хард рок и хеви метал.

– За разлику од већине који су увек волели европске бендове, ја волим амерички звук и више сам волео Кисс, Ван Хелен, Јоурнеy, Стyx. На концерте идем кад код имам времена и кад се укаже прилика – наводи Шормаз.

Нашим политичарима ни фудбал није стран. Неки га редовно играју, а неки скупљају сличице и воде децу на утакмице.

Владимир Ђукановић, функционер СНС, каже да му је хоби неограничено праћење спортских збивања, поготово утакмица Црвене звезде и обилазак манастира по Србији.

– Никада не пропуштам одлазак са породицом недељом на литургију. Понекад и на клавијатури за своју душу одсвирам – каже он и додаје да старијег сина води на север Звединог стадиона, а ускоро ће и млађег.

Горан Јешић, потпредседник ДС, наводи да воли да игра и гледа фудбал.

– Играм два пута недељно а гледам сваки дан. И сакупљам сличице Панини пред свако Европско или Светско првенство у фудбалу. Имама албум из 1974. Отац их је сакупљао за мене док сам се башкари у плодовој води. Једни албум који ми фали је Италија 1980. – каже Јешић.

Ту су и локални лидери који не одолевају фудбалу. Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и функционер Заједно за Србију, за наш лист каже да је раније активно и озбиљно играо фудбал, али да се тиме у толикој мери не бави од кад је постао градоначелник Шапца и да му жао због тога. Сада вози бицикл кад код је могуће јер су му важни здравље и одлазак у природу. Његов колега, Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице, такође игра фудбал три до четри пута недељно.

Aлександар Сенић, функционер СДС, бави се роњењем.

– Роњењем сам почео да се бавим од 2002. После пет година, стекао сам звање “дивемастер” и тада постао члан светске професионалне асоцијације инструктора роњења ПAДИ. Имам укупно 17 ронилачких лиценци, од којих бих истакао лиценцу за ноћно роњење, роњење у бродским олупинама, као и за роњење уз коришћење ваздуха обогаћеног кисеоником -НИТРОX. Такође, имам и лиценцу рониоца-спасиоца, као и лиценцу за тзв. подводни скутер. Што се локација тиче, пре него што сам ушао у политику, ронио сам на многим локалитетима широм света, од Кариба до Јужне Aустралије. Сада, због великих породичних и професионалних обавеза, не роним толико често и не одлазим ван Медитерана – каже Сенић.

Бојан Костреш, заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине, је судија у банатским шорама. У најкарћем, шоре су игра коју играју две екипе са по 10 играча. Реквизити потребни за игру су палица и лоптица. Палица може бити бејзбол или ручно рађена, максималне дужине 104 центиметара, максималног пречника седам центиметара и правилног кружног профила целом својом дужином. Лоптица је крпена, ручно рађена, црвене боје. Време предвиђено за игру је 60 минута. Игра се састоји у томе да девет играча екипе A стоји распоређено у пољу (кечи) и хвата (кеча) лопту коју играци екипе Б редом ударају (шорају), а десети играч екипе A је подбацује играчима екипе Б. Сваки играч који удара има право на три ударца, где се сваки пун замах палицом рачуна као ударац, без обзира да ли је играч погодио лопту или не. Поен се остварује тако што сваки играч екипе која удара, након одиграног бар једног од три ударца, треба да претрчи растојање од БAЗЕ 1 до БAЗЕ 2 и назад. Један играч – 1 поен.

– То је стара банатска игра која се игра и у делу Румуније. У Томашевцу су наше деде и прадеде играли ту игру одувек. Неколико нас је 2000. одлучило да направимо првенство у Банатским шорама, а пошто ми волимо да будемо светски у свему, а игра се игра само код нас, онда смо то назвали светским првенством – објашњава Костреш за наш лист. Како каже, ове године ће светско првенство бити 24. јуна. Пре више година се повредио, па је почео да суди.