Прочитај ми чланак

КАД ЋЕ НАМ БИТИ БОЉЕ? Између обећања политичара и реалности

0

bolji zivot stepenice

Иако политичари већ годинама обећавају да је бољи живот ту иза ћошка, рачуница Фискалног савета каже да тешко можемо да „изађемо на зелену грану“ пре 2019. године.

– За висок и трајан раст БДП потребан је раст приватне потрошње од најмање 1,5 одсто, а њему мора да претходи неколико година раста инвестиција и извоза. Будући да таква промена неће моћи да се деси пре 2018. а вероватно ни тада, то уједно даје одговор на питање када је најраније могуће очекивати први значајнији раст привреде Србије. Чак и када би се, неким случајем, повећањем државне и приватне потрошње, високи раст остварио пре 2018, он би био привремен и веома опасан – оценио је Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Спорији од осталих

Привредни раст Србије у 2015. од око 0,8 одсто, као и очекивани раст у 2016. од 1,8 одсто спорији су у односу на све друге упоредиве земље Централне и Источне Европе. Да би се успоставио висок и одржив раст, што води бољем животу грађана, кључне су инвестиције које су са растом од 10 одсто у прошлој години забележиле добар тренд. Због тога, како оцењују у Фискалном савету, Влада мора да унапреди ефикасност судства, да убрза издавања дозвола, уклони административне баријере за инвестирање, али и да спречи корупцију, заврши приватизацију државних предузећа… Таква политика, која захтева одређено време, водила би повећању извоза, запослености, потрошње и на крају стандарда грађана.

– Бољи живот, а да се то стварно и осети, десиће се кад успемо три-четири године заредом да остваримо стопе раста друштвеног производа од три и више одсто. Онда ће бити простора и за нешто осетнији раст запошљавања, плата и пензија – сложио се и економиста проф. др Михаило Црнобрња.

Нико не зна…

Угледни економисти у региону немају представу о томе да ли ће грађанима у Србији бити боље 2017, како је пре годину и по дана проценио ММФ, или већ ове године како је тада најавио премијер Вучић. Један од разлога за то, како наводе, јесте чињеница да су и из Немањине 11 долазиле различите процене (види оквир).

Николић: Обарати и динар

Економиста Горан Николић каже да до бољег живота није лак пут и да је он могућ само уз повећање јавних инвестиција или уз депресијацију курса.
– Евро би у односу на динар требало годишње да расте око пет одсто. Тако би просечан однос динар-евро у 2017. био око 130 динара – оценио је Николић за „Блиц“.

Словеначки професор у пензији Јожа Менцингер каже за „Блиц“ да одговор на то питање „једноставно не зна“, али да га не знају ни они који би требало.

– Верујем да то и нико осим Владе, која мисли да зна, у ствари не зна – рекао је Менцингер за „Блиц“.

Ништа више није нам знао рећи ни Мојмир Мрак, професор за међународне односе на Економском факултету у Љубљани.

Главни и одговорни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк сматра да су све владе у Србији доследне у томе да сваке године бољу будућност померају за наредну годину.

– И ниједна влада их није испунила. Само у последње четири године, док чекамо бољи живот, реална просечна плата у Србији смањена је за 3,8 одсто, док су просечне пензије скресане за 12,3 одсто. Ништа боље није било ни у време Цветковића. Иако је његова влада повећала пензије за 10 одсто, оне су током његовог мандата смањене са 217 на 198 евра. Премијери Дачић и Вучић наставили су истим путем, па су у 2015. просечна примања најстаријих смањена за још 10 евра – оцењује Ћулибрк за „Блиц“ и наставља у шаљивом тону.

– Уверен сам да ће се у Србији најбоље живети у наредних пет недеља, тачно до 20 часова 24. априла. Док се не затворе биралишта и не окончају ванредни избори. До тада ће се сваког дана отварати нове фабрике и радна места, незапосленост ће падати, курс и цене ће мировати, а бар до јуна, док се Мисија ММФ поново не врати у Београд, није искључено ни да ће неко обећати и повећање плата и пензија. A кад прођу избори, све ће се наставити по старом – тврди Ћулибрк и напомиње да нас је Цветковић, укључујући и викенде и празнике, задуживао 4,7 милиона евра дневно, Дачић рекордних осам милиона, а Вучић 6,86 милиона евра. И то је још један разлог зашто нам у догледно време и не може бити боље.

Извор: Блиц.рс