Прочитај ми чланак

Шта нисте знали о министрима: Пеку ракију, јашу коње, пецају, свирају виолину…

0

toma-rakija

О професионалним ангажманима чланова Владе Србије знамо све, или макар оно што они желе да знамо. О приватним животима, хобијима, навикама, не знамо готово ништа. Зато је „Блиц” покушао да открије мало познате детаље из живота министара.

Председник Томислав Николић има познат хоби. Кад му обавезе дозволе, на породичном имању у Бајчетини, са својом супругом Драгицом бере лековите траве и печурке, а ужива док пече ракију.

Занимљиве хобије имају и опозиционари. Фетиш Ненада Чанка су гитаре, а занимљива је и његова колекција реплика слика диктатора на којима се налази његов лик.

Кострешов хоби је сакупљање оловних војника, а данас има армију од више од 500 војника. Чедомир Јовановић се бави алпинизмом, док Динкић свира гитару и компонује.

ИГОР МИРОВИЋ – Пише песме, игра мали фудбал

Министар регионалног развоја предано се бави књижевношћу, а до сада је објавио две збирке песама „Небо над Византијом” и „Кремен пламен”. Воли и фудбал.

– Последњих десет година сваке среде и недеље рекреативно игра фудбал са 13 пријатеља – каже један од Мировићевих пријатеља.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ – Воли коње

Министар правде и државне управе је велики љубитељ природе и уметности. Одатле потиче његова велика љубав према коњима, с једне стране (као мали научио да јаше), а с друге стране из љубави према уметности и сликању изашао је таленат према фотографији.

– Почео је да се фотографијом бави аматерски, а сада носи фотоапарат свуда са собом. Највише воли да фотографише природу, пејзаже – каже саговорник „Блица” близак Селаковићу.

ВАЊА УДОВИЧИЋ – Наставио да тренира

Природа посла министра спорта Вање Удовичића доскора је била таква да се о његовом приватном, а посебно професионалном животу све мање-више знало.

– Живот му се драстично променио када је базен заменио кабинетом у Министарству спорта. Тренинзи су некада трајали 2-3 сата, данас на послу остаје и до 16 сати. Ипак, наставио је редовно да тренира, трчи и вози бицикл. Често је на Ади – каже извор „Блица”.

СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ – Себи креира гардеробу

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић се сваког јутра буди веома рано како би се дотерала за посао.

– Највише воли сама да се шминка и фенира, зато се ујутру буди два сата пре него што крене на посао. Веома воли лепо да се обуче, има десетине елегантних костима који се шију по њеним скицама, а као и већина жена, велики је заљубљеник у ципеле – каже саговорница „Блица” из Министарства.

ЛАЗАР КРСТИЋ – Са колегама иде на пљескавице

– Од куће до Министарства финансија и назад свакога дана иде пешке. Са сарадницима често после радног времена иде на пљескавице у једном киоску на Дорћолу. Брза храна ипак се не одражава на његову кондицију, јер је љубитељ џогинга, па му није тешко да претрчи 15 километара у цугу. Занимљив је податак да министри у Влади Крстића, вероватно због година, зову Шврћа – наводи наш саговорник.

РАСИМ ЉАЈИЋ – Свуда купује кравате

Министар спољне и унутрашње трговине има мало времена за хобије. Ипак, труди се да се где год отпутује понови новом краватом.

– Љајићу често недостаје слободног времена за неке активности и хобије које је има док није толико активно почео да се бави политиком. Није љубитељ шопинга, али где год да отпутује труди се да макар на аеродрому купи неку нову, оригиналну кравату – каже Љајићев пријатељ.

ИВИЦА ДАЧИЋ – Ужива у томпусима

Премијер Србије Ивица Дачић воли да се опусти с друштвом у кафани, мада ретко има времена за то. Има и један хоби.

– Обожава томпусе, купује их када год му се укаже прилика, чак и у фри-шоповима када се враћа са путовања. О томе колико воли да ужива у томпусима, знају и његови пријатељи и сарадници, па често неки квалитетан или скупоцен томпус или цигарилос добије и на поклон – каже један од Дачићевих сарадника.

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Купује енциклопедије, воли вина

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић пасионирано купује сва енциклопедијска издања на која наиђе.

– Ни сам не зна колико различитих енциклопедија има. Кад год му се укаже прилика, освежи колекцију неким новим примерком – каже саговорник „Блица” близак вицепремијеру. Лидер СНС могао би сатима, без прекида да прича о винима. Зна све, о томе како се праве, чувају, која су најбоља, која никако нису добра.

– Никакву куповину не подноси. У шопингу није годинама био, а чак му и гардеробу купују сарадници – каже наш саговорник.

НЕБОЈША РОДИЋ – Први колегијум у шест ујутру

Министар одбране на посао долази сваког јутра у пет сати, а колегијуми почињу у шест.

– Генерали су навикли на војнички режим, па њима буђење пре свитања не пада тешко колико запосленима у цивилу. Пошто у шест сви треба да се појаве на колегијуму, на посао дођу бар сат времена раније – каже извор „Блица”. Родић, иначе, од како је почела зима на посао више не иде бициклом.

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ – Воли позориште и Цетинског

Министарка енергетике после радног дана често издвоји време да посети неку од културних манифестација.

– Омиљени су јој опера и балет, а од позоришта најчешће посећује Позориште на Теразијама. Колико год обавеза да има и колико год да је уморна, труди се да традицију одласка у позориште не запостави – каже један од сарадника Михајловићеве. Министарка не пропушта ни концерте хрватског певача Тонија Цетинског у Београду.

САША РАДУЛОВИЋ – Свира виолину, клавир и гитару

Министар привреде је музички образован, па слободно време проводи музицирајући.

– Завршио је средњу музичку школу. Опушта се тако што свира неки од чак три инструмента – виолину, клавир и гитару – каже наш саговорник.

ДРАГАН ГЛАМОЧИЋ – Страствени пецарош

– Гламочић је некада веома често пецао, а то чини и данас, мада доста ређе јер има мање слободног времена. Такође, аматерски се бави фотографијом и прати развој нових ИТ трендова – каже један од Гламочићевих блиских сарадника.

ИВАН МРКИЋ – У викендици пече ракију

Министар спољних послова је озбиљна конкуренција председнику Николићу кад је реч о печењу ракије.

– Мркић увек нађе толико слободног времена да у викендици пече ракију, шљиву или крушку, углавном. Неретко колегама, страним дипломатама поклања домаћу ракију. И велики број домаћих политичара и министрових колега имао је прилику да је проба, али и похвали – наводи извор „Блица” из Министарства.

(Блиц)