Прочитај ми чланак

ЦЕНА ДРЖАВНИЧКОГ АВИОНА: У Немачкој и САД није тајна, у Србији јесте

0

Набавка „ембраер 135БЈ легацy 600“ за Владу Србије проглашена је државном тајном због безбедности највиших државних функционера „као и у свакој земљи света“, саопштила је пре два дана председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Ово међутим није сасвим тачно с обзиром да је пре само месец дана немачко министарство одбране саопштило да је купило три авиона Ербас 350 за потребе канцеларке Ангеле Меркел и министара у Влади и то за 1,2 милијарде евра. Авиони су нови и биће испоручени 2020. и 2022. године.

Ни цена авиона за председника најмоћније земље на свету Доналда Трампа није тајна. Садашњи председник је 2016. године критиковао Обаму да прескупо плаћа Боингу четири милијарде долара за „Ер форс ван“ (Аир Форце Оне), да би у јулу 2018. године објавио да је „избоксовао“ сјајну цену од 3,9 милијарди долара. У марту ове године Министарство одбране САД је објавило да ће куповина, опремање и припрема два Боинга 747 намењених председнику коштати, за сада, 5,3 милијарди долара. Ова бројка не само да није тајна, већ се налази и у предлогу буџета Пентагона за 2020. годину.

Иначе набавке владиних авиона нису само у Србији предмет посебне пажње јавности. Ово је посебно случај за сиромашне земље, мада не искључиво за њих.

Прошле године су чланови италијанске владе из редова партије Пет звездица саопштили да су обуставили осмогодишњи најам авиона наручен за премијера у претходној влади Матеа Ренција који је коштао 150 милиона евра, укључујући и 20 милиона евра потребних да се авион опреми.

У Мексику је нови левичарски председник Лопез Обрадор обећао и по свему судећи ће обећање и испунити, да ће продати председнички авион свог претходника Енрикеа Пење Ниета. Овај Боинг 787 Дримлајнер плаћен је 2012. чак 218 милиона долара, а до 2016. није ни уведен у употребу.

У сиромашним афричким земљама луксузирање лидера земаља док становништво буквално гладује није редак случај. Тако је 2017. године председник Мозамбика Филипе Њуси купио авион за сопствене потребе за седам милиона фунти (9,2 милиона долара) у ситуацији када земља добија хуманитарну помоћ од 55 милиона фунти годишње.

Занимљив је случај турског председника Ердогана, који је добио на поклон авион вредан пола милијарде долара. Наиме, катарски емир је објавио да је поклонио турском председнику прошле године Боинг 747-8и чија се вредност процењује на око 500 милиона долара након што је опозиција оптужила Ердогана да се разбацује новцем пореских обвезника. Иначе, Турска је свесрдно помагала Катар када је ова мала земља богата гасом и нафтом дошла у сукоб са Саудијском Арабијом, УАЕ и Египтом.

Упада у очи да је у већини земаља за набавку летелица којима се превозе највиши државни званичници задужено Министарство одбране, а у некима су то и националне авио компаније. Тешко је наћи земљу која авион за превоз председника и премијера набавља преко обавештајне службе.

Иначе, бројне су листе најскупљих председничких авиона и целих флота. Према процени специјализованог сајта Ерчартер из Велике Британије, најскупљу флоту има катарски емир Тамим Бин Хамад Ал Тани која се процењује на 1,5 милијарди долара. Флота има 10 авиона од којих сваки вреди више од 100 милиона долара, а то није ни чудо јер његова свита броји више од 1.000 пратилаца.

Владимир Путин, председник Русије, вози се у Иљушину ИЛ-96-300ПУ, чија се вредност процењује на 500 милиона долара. Већи део тога се односи на промене на оригиналној летелици чија је вредност 60 милиона долара. Иначе, најскупље авионе и флоте налазе се у власништву лидера арапских земаља богатих нафтом.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!