• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Вести дана
  • ЧЕКАЈУ ПЉЕСКАВИЦЕ: Ботови СНС испред Дома Народне Скупштине, „Вучићу ухапси их све“, „Живео Београд на води“!
Прочитај ми чланак

ЧЕКАЈУ ПЉЕСКАВИЦЕ: Ботови СНС испред Дома Народне Скупштине, „Вучићу ухапси их све“, „Живео Београд на води“!

0
Foto: Public, Informer

Foto: Public, Informer

Уочи почетка парламентарне расправе о пројекту „Београд на води“, испред Дома Народне скупштине, окупили су се ботови СНС који наводно подржавају тај пројекат.

У ишчекивању да стигну сокови, сендвичи и гурманске пљескавице, окупљени носе транспаренте на којима пише: „Волимо Београд“, „Вучићу ухапси их све“, „БГХ2О за модеран Београд“ и „Београд будућности“

3

Према незваничним информацијама ботови су угостили и своје колеге из унутрашњости Србије који су организовано стигли аутобусима. 

Србин.инфо

ВУЧИЋ У СКУПШТИНИ: Велики пројекти су увек наилазили на отпор

 

Београд је у последњих 70 година имао неколико великих пројеката силаска на реку, међутим ништа од тога није урађено, подсетио је данас премијер Србије Александар Вучић и истакао да није очекивао тако велики отпор пројекту „Београд на води“, који представља напредак, модернизацију и нешто најлепше

БЕОГРАД НА ВОДИ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ Александар Вучић

Скупштина Србије је, након получасовне паузе, наставила заседање излагањем премијера Александра Вучић који је своје образлагање о потреби изградње пројекта Београд на води започео историјатом развоја Савског амфитеатра, од књаза Милоша и књаза Михајла до данас, посебно истакавши да је у 20. веку развој тог дела града Београду донео бољу повезаност са Европом.
Премијер је рекао да очекује да ће након данашње расправе о Предлогу закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинских дозвола неопходних за реализацију Београда на води парламент донети најбоље закључке у интересу Србије и свих њених грађана.

Хвала Ђиласу

Вучић је рекао да је идеја о спуштању Београда на реке била заступљена у изборној кампањи Српске напредне странке, али је истакао да та идеја постоји још од 50-тих година прошлог века, а обновљена је у време када је градоначелник Београда био Драган Ðилас.

– И ја сам му на томе веома захвалан – рекао је Вучић и додао да пошто данас сви говоре о најлепшем делу Београда „желели смо да покажемо то не мора да буде највеће ругло нашег града.
Тањуг

– Не морам да вам говорим да смо ту нашли 52 олупине и гомилу ђубра од којих не могу да се виде патке и ништа живо у близини Београда на води, сем људи који су стицајем околности у најтежи условима морали да живе – навео је Вучић.

Сада, додао је, то је део града који се најбрже развија са највише модерних ресторана кафића, места где се људи окупљају.

Српски Менхетн

Вучић је подсетио да је за „српски Менхетн“ постојало више конкурса домаћих и иностраних архитеката, попут пројекта „Европолис“ из 1996. који никада нису реализовани.

– Реализацијом пројекта “Београд на води“ обновиће се фасаде зграда у Савамали, споменици културе ће добити изглед с почетка 20. века, а још лепши сјај добиће и хотел Бристол и зграда Железничке станице – рекао је Вучић.

16338_vucic-1_f

Foto: Tanjug

 

Он је додао и да ће згради поште у Савској улици бити враћена фасада која је, како је рекао, имала најлепшу фасаду у Београду.

– Скинућемо ту фасаду, рестаурисати и приказати Београд у најлепшем светлу – поручио је Вучић и истакао да ће те зграде припадати граду и држави Србији 100 одсто.

Премијер је подсетио и да је изградња великих пројеката у историји увек била суочена с препрекама и онима који су се тој изградњи противили.

– Нисам очекивао оволики отпор напретку и модернизацији нечем најлепшем – рекао је Вучић и поручио да је најважније да је за пројекат „Београд на води“ обезбеђен новац.

Наш новац, додао је, потрошен је на повећање плата и пензија у изборним кампањама или за коалиционе споразуме.

Стога, казао је, вишеструки су разлози за доношење посебног закона о изградњи Београда на води јер то није закон од локалног и регионалног значаја.

– То је закон од значаја за сваког од наших грађана јер захваљујући њему биће упослено десетине хиљада људи, грађевинска индустрија, обезбедићемо раст комплетног терцијалног сектора у годинама које су пред нама – поручио је Вучић.

Хоћемо да се поносимо

На Савском платоу, где треба да се гради пројекат „Београд на води“, за протеклих годину дана је на површини од 40 хектара уклоњено 179 од укупно 246 објеката, а за расељавање 86 породица издвојено је 51 милиона динара – изјавио је Вучић, одговарајући на критике да Влада још ништа није урадила на том пројекту.

– Средства за уклањање тих објеката у првој фази градње, обезбедио је Град Београд у износу од 130 милиона динара и потребно је укупно око 880 милиона евра за комплетну експропријацију објеката на месту будућег пројекта „Београд на води“, у првој фази пројекта – објаснио је Вучић у Скупштини Србије, образлажући пројекат „Београд на води“ .

– Са 86 породица је потписан уговор о расељавању, четири породице су самостално напустиле и иселиле подручје Савског амфитеатра, што је укупно 90 породица које су напустиле ту локација и очкује се да ће се са још 10 породица бити потписан уговор о расељењу – навео је Вучић.

Према његовим речима, расељени су за своје станове добили укупно 51 милион динара, док је, например, „копија Теразија и Теразијске чесме чије су макете изграђене на Новом Београду (поред „бувљака“) коштале 650.000 евра (око 71 милион динара)“.

– Желимо да то буде најлепши део града, најлепши део Србије и хоћемо тиме да се поносимо – истакао је Вуцић, говорећи о пројекту „Београд на води“.

 

Танјуг, Информер, Србин.инфо