Прочитај ми чланак

ЧЕДИНИ ЛИБЕРАЛИ У ОДБРАНИ НАТАШЕ КАНДИЋ: Николић да размисли шта говори

0

ceda

Либерално демократска партија сматра је притисак на Тужилаштво за ратне злочине то што председник Србије Томислав Николић коментарише најаву тужиоца да ће испитати наводе ФХП у вези са оптужбама на рачун начелника Генералштаба Љубише Диковића.

ЛДП је у саопштењу оценила да Николић треба да „размисли шта говори“, пошто, како тврде, „уместо бриге за жртве и искрене жеље да се наводи фонда за хуманитарно право испитају, упућује претње Тужилаштву за ратне злочине“.

Тужилаштво за ратне злочине, поручили су либерали, није и не сме бити политичка ни страначка позорница.

ЛДП је истакла да истраживање навода о ратним злочинима представља нужан предуслов напретка Србије, која у прошлости „никада није нашла своју срећу у гурању проблема под тепих и претњама, па неће ни данас“.

„Потпуна истина једино и најефикасније може да се утврди у оквирима надлежних институција, које ће радити без притиска и у складу са законским оквиром“, сматрају у ЛДП.

Зато је, како истичу, неопходно да Тужилаштво заврши посао и да цео случај добије правни одговор.

Председник Србије је у интервјуу за „Политику“ изјавио да је однос према оптужбама на рачун Диковића показао тако што је већ сутрадан разговарао са њим пред камерама и тако изразио став да стоји уз њега.

„Знам да је честит човек, да је школован и васпитаван у старом српском духу и сигуран сам да није никакав ратни злочинац“, рекао је Николић.

Коментаришући најаву тужиоца Вукчевића да ће испитати оптужбе које на рачун генерала Диковића износи фонд за хуманитарно право, председник Србије је рекао да је „бити тужилац за ратне злочине у Србији врло деликатно“.

„Он није пион Хашког трибунала, нити само једна рука која треба да потписује декрете који стижу из Хага. Он је тужилац у Србији, у својој земљи, и треба да се у нешто увери. Сада ће мени један човек из Србије који је врховни тужилац за ту материју у земљи, 16 година после бомбардовања, да каже да ће нешто да испитује. И мандат му је истекао. Нека мало размисли шта он то копа по Србији“, рекао је Николић, додајући да „није једини“ и да је „почела поново нека оркестрирана кампања“.

Према Николићевим речима, „сваки тужилац треба да буде самосталан и он у Србији има ту потпуну самосталност, али нема независност“.

„Наш тужилац за ратне злочине није схватио да је самосталан. Он мисли да је орган неког другог самосталног тужилаштва“, казао је председник Србије.

(Правда)