Прочитај ми чланак

ЧЕДА: Признати Косово у УН, прихватити одговорност за зла нанесена Хрватима

0

ceda jova

БЕОГРАД – Јовановић каже да Србија мора предводити процес помирења у региону и схватити да се без промене односа према себи и осталима никада неће реформисати и постати земља у каквој бисмо желели да живе наша деца.

Јовановић у ауторском тексту за недељник Време, са жаљењем констатује да двадесет година касније, Србија, али и друге земље које је окружују, изгледају као да су из времена иза нас научиле јако мало или ништа. Сви су, каже, једнако загледани искључиво у своје жртве и туђу кривицу, а емпатија према туђој патњи скоро да не постоји, као што не постоји ни свест о томе да ако си једном био жртва то ничим не оправдава злочин који си спреман да починиш.

Људи сањају своје освете, а политичке елите им најчешће иду на руку, уверен је Јовановић који то поткрепљује следећим заопажањем: „Вероватно и не постоји бољи израз безидејности неке власти од војног парадног кича којим су се у последњих годину дана једнако шепуриле и Србија и Хрватска, заборављајући да колико год се убијало, опет ћемо остати да живимо једни уз друге, никад неће бити коначног победника, само ће се низати редови поражених, који ће сањати нове освете“.

Он је поменнуо и неспремност већине у Србији да прихвати сопствену одговорност за зла нанесена Хрватској деведесетих, што се, примећује, може мерити само са потпуном незаинтересованошћу већине у Хрватској за судбине прогнаних и побијених цивила у Олуји.

Послове који, уверен је, предстоје Србији, Јовановић види овако: Србија мора без резерве учинити све да Босна и Херцеговина постане функционална држава и да мора престати подршка Додику а да Влада Србије мора искористити сав свој утицај да се у БиХ направи амбијент у којем ће тамошња три народа живети заједно и направи отклон од свега што је везује за ратну политику деведесетих.

Такође, како наводи Јовановић, Србија мора помоћи Косову да добије не само столицу у Уједињеним нацијама, него да признањем растерети наше односе.

Лидер ЛДП се залаже и за пуноправно чланство у НАТО. „Алтернатива уласку у НАТО, како каже, неће бити нека пацификована хипи држава, него ће из дана у дан све више подсећати на руски гето којим владају безакоње, мутни интереси и нестабилност, а свака варница у региону, на Косову, у Македонији или БиХ ће нас врло лако подсетити колико је рањив мир у којем живимо“.

Истиче и потребу коначног консолидовања странака грађанске Србије као коректива власти. Он закључује да због свега тога Србија мора бити корак испред других у процесу помирења, без обазирања колико ко у овом тренутку може да нас прати. „Временом, сваки наш корак у добром смеру ће добити свој пандан на другој страни. Имамо прилику да се понашамо као зрео и рационалан народ и имамо прилику да предводимо регион у добром смеру“, закључио је Јовановић.

 

Извор: Курир