Прочитај ми чланак

Ко је жена која је ударила шаком о сто и ућуткала Вучића

0

На јучерашњој редовној седници Савета безбедности УН о Косову дошло је до вербалног окршаја између председника Србије Александра Вучића и председавајуће седницом Ванесе Фрејзер с Малте. Завршила се тако што је Фрејзер лупила шаком о сто и "ућуткала" Вучића.

До вербалног окршаја дошло је кад је председавајућа седницом дала реч председнику Алексадру Вучићу и напоменула да има три минута за своје излагање, као што је раније договорено.

Вучић је, уместо свог излагања, рекао да то није договорено и додао: „Али нема везе“, на шта му је Фрејзер одговорила да „јесте договорено“.

Након што је председник Србије још једном рекао „није договорено“, Фрејзер је реаговала ударајући шаком о сто. Рекла је да је то договорено с њеном заменицом и да не дозвољава да она буде представљена као лажов.

Ко је Ванеса Фрејзер?
Ванеса Фрејзер је стална представница Малте при Уједињеним нацијама и каријерни дипломата из те земље.

Дипломатску каријеру је започела као студент дипломатије 1992. да би две године касније била изабрана за првог секретара у Министарству спољних послова Малте задужена за САД, након чега је распоређена у Одељење за Медитеран.

Фрејзер је била амбасадор Малте у Бриселу, Белгији, Луксембургу и НАТО-у. Током 2013. пребачена је у Италију и акредитована у Сан Марину и телима Уједињених нација са седиштем у Риму.

У Уједињеним нацијама изабрана је 2021. године за председнцу Другог комитета УН, Економског и финансијског комитета.

Она је прва жена на позицији сталног представника Малте при Уједињеним нацијама.