Прочитај ми чланак

„Бугарски воз“: Ево како Балканци лажирају изборе

0
Tanjug

Tanjug

Изборне манипулације и лажирање парламентарних избора су уобичајена појава на Балкану. И ту има „пар савета и трикова“. Понекад се то ради сасвим отворено, понекад скривено од очију јавности, пише дописник немачке новинске агенције из Београда Томас Брај.

Уочи парламентарних избора у Македонији управо се „сортира“ 40.000 особа с правом гласа – у преводу то значи да се из изборне евиденције избацује 40.000 непостојећих бирача. Или можда чак и више. И то није једини случај.

Босански портал Бука је својевремено регистровао седам метода, али има их и пуно више. За почетак то је сам број особа које имају право гласа. У Србији је на последњим изборима било регистровано 6,6 милиона бирача – у земљи која има 7,1 милион становника. У Македонији има 1,8 милиона бирача и 2,1 милион становника. Невероватно је да у тим земљама има тако мало људи који су млађи од 18 година.

Хрватска, чланица ЕУ, земља у којој се 11. септембра одржавају следећи избори, понекад има више бирача од становника. То се оправдава тиме да на изборима гласају и Хрвати из суседне Босне и Херцеговине. Не тако ретко, баш они одлучују о победницима избора, јер се у дипломатским представништвима Хрватске у БиХ избори спроводе без икакве независне контроле.

Најомиљенији трик: за одређену суму, бирачи своје личне карте изнајме страначким функционерима, који онда гласају уместо њих. Уобичајена је и пракса да запослени у пренадуваном државном сектору фотографијом мобилним телефоном из бирачке кабине морају да докажу да су влади подарили још покоји глас.

На дневном су реду и гласања покојних, манипулације са старијим грађанима или уништавање гласачких листића политичких противника – пре него што су избројани. Или се једноставно један „неподобни“ гласачки листић замени белим, односно неважећим листићем. У последње време све је популарније и „невидљиво мастило“ из Кине. Бирачима за које се сумња да ће свој глас дати опозицији тако се одузима њихово бирачко право – њихови листићи су на крају бели, дакле неважећи.

„Бугарски воз“

Познат је и трик који се зове „бугарски воз“. Нико не зна зашто се зове тако, али сви знају како он функционише: бирач (након што добије новац за такво понашање) са гласачког места узме свој неиспуњени гласачки листић. Потом се заокруже „прави“ кандидати и нови бирач који дође на гласачко место тако манипулисани листић убацује у кутију с гласовима, а са собом носи свој, односно нови неиспуњени листић, и тако редом, закључује немачки дописник.