Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ ГУРА СРБИЈУ ОД РУСИЈЕ – учвршћује партнераство наше земље са САД

0

Српска премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у америчком граду Колумбусу да је са званичницима савезне државе Охајо разговарала о ширењу сарадње у више области и да је Србији важно партнерство са САД.

Брнабић је за РТС казала да се нада да ће наредних месеци бити потписан свеобухавтнији споразум о сарадњи Охаја и Србије, из којег ће произаћи више привредне и образовне сарадње.

Она је навела да је с америчким конгресменом Стивеном Стајверсом, који је у јануару преузео од Теда Поа копредседавање српским кокусом у Конгресу САД, разговарала о потреби да Приштина укине таксе на увоз робе из Србије и БиХ како би дијалог могао да буде настављен.

„Он (Стајверс) је веома добро упознат с проблемом који Србија има због приштинских царина и у потпуности се слаже с тренутном званичном политиком Вашингтона, да Приштина мора да укине одлуку о таксама да би могао да буде настављен дијалог Београда и Приштине“, казала је Брнабић.

Навела је да је то била и главна тема разговора који је данас имала с гувернером Охаја Мајком Дивајном и додала да је он веома добро упознат с односом Београда и Приштине.

„Прва тема разговора (с Дивајном) била је однос Београда и Приштине и како САД могу да помогну, да не буду више само уз Приштину, против Србије, него да имају балансиран став“, казала је Брнабић.

Брнабић је с Дивајном разговарала и о потенцијалној сарадњи у пољопривреди и образовању и додала да измедју Србије и Охаја постоје јаке везе јер у тој савезној држави живи 200.000 људи који имају српско порекло.

„Постоји пуно ствари које везују Србију и Охајо. Постоји 200.000 људи у Охају који имају српско порекло, Српска православна црква је изузетно јака, на Државном универзитету Охаја постоји истраживачка библиотека Хиландара“, рекла је Брнабић.

Српска премијерка је навела да је из Охаја компанија Купер тајерс која послује у Србији и додала да јој је речено да је њихова инвестиција у Србији једна од најбољих које имају ван САД и да су „презадовољни“.

Она је рекла да је команданту Националне гарде Охаја, генерал-мајору Џону Херису захвалила на партнерству и подршци која постоји више од десет година.

„Дошла сам да захвалим на партнерству и подршци коју имамо више од деценију са Националном гардом Охаја. То је пре свега војно-војно сарадња, али је све више и војно-цивилна сарадња. Мислим да градјани препознају Националну гарду Охаја по томе што су били ангажовани заједно са Војском Србије на обнови и изградњи основних школа и вртића, од Сокобање, Прокупља до Краљева. Они имају леп имиџ у Србији“, казала је она.

Херис је за РТС рекао да је план да се настави с развијањем сарадње Србије и Националне гарде Охаја.

„План је да наставимо да развијамо сарадњу, ускоро ћемо да посетимо Србију, доћи ће наши и економски и политички представници. Важно је да се настави сарадња, јер су то људи од речи и интегритета који ће се тих речи држати“, навео је Херис.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!