Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: ДА ЛИ АГЕНЦИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ да пријави и имовину партнерке

0

Премијерка Ана Брнабић је у јануару ове године поднела ванредну пријаву имовине и прихода уз напомену да је технички немогуће да се попишу све парцеле у Хрватској које је добила у оставинском поступку.

Из њеног кабинета су, поводом писања ЦИНС-а, рекли за Данас да је у тој пријави Ана Брнабић навела да су исте наведене у оставинском поступку иза њеног покојног деде.

У циљу што веће транспарентности, у пријави од јануара, председница Владе је, како додају, захтевала и мишљење Агенције да ли је потребно да се подноси пријава и за њену партнерку Милицу Ђурђић, иако напомињу да зна да по закону то није потребно, али да уколико Агенција укаже да је то потребно, председница Владе ће и ту пријаву доставити благовремено.

„Пред Агенцијом за Борбу против корупције у току је поступак провере података из Извештаја о имовини и приходима који је председница Владе поднела 24. јула 2017. године, у складу са материјалним правом. Агенција је упутила одређена питања која су се односила на одређене идентификационе податке о имовини у Београду и у Хрватској, на које је она образложено одговорила у року то јест 10. октобра 2017. године. Дана 23. октобра 2017. председница Владе добила је обавештење да је Агенција покренула поступак јер наводно није пријавила одређену имовину из оставинског поступка у Хрватској, иако је Ана Брнабић оставинско решење уредно и самоиницијативно доставила Агенцији“, наводи су у образложењу премијеркиног кабинета.

Поднеском од 10. новембра прошле године, према ниховим наводима, премијерка је објаснила да није пописала све парцеле већ да је навела сва права из оставинског решења јер је „технички било немогуће да пријави све појединачно, зато што форма извештаја Агенције не садржи довољан број поља за унос „појединачних парцела“.

„Оставинским поступком, премијерка постаје власник занемарљивих сувласничких удела на великом броју катастарских парцела (око 100 парцела). Она је ту појаснила и да земљиште не користи ни она, а ни било ко други јер је погођено ефектима ерозије и чије тачне границе и позицију не зна ни она“, наводи се у одговору из Немањине 11.

Председница Владе, додају, није добила било какву одлуку Агенције за борбу против корупције.

„Уколико је одлука таква да се њој изриче било каква мера због техничких немогућности да се унесу сви подаци, јер форма извештаја Агенције то не дозвољава, Ана Брнабић ћу наравно изјавити жалбу на такво решење“, истичу у одговору.

ЦИНС је данас објавио да је Агенција за борбу против корупције изрекла меру упозорења премијерки Ани Брнабић због непријављивања дела имовине.