Прочитај ми чланак

Брамерц: Пресуда против Радована Караџића ће бити порука да је „правда“ могућа

0

ratko-mladic-haski-tribunal-serz-bramerc-goran-hadzic-dusan-ignjatovic-dopu-1349592060-56631

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц тврди да ће пресуда Радовану Kараџићу, чиjе изрицање jе заказано за 24. март, бити порука жртвама да jе правда могућа.

У интервjуу сараjевском Дневном авазу Брамерц каже да ће, без обзира на исход, ова пресуда бити важан корак у процесу утврђивања одговорности.

„С обзиром на Kараџићев положаj за време сукоба у БиХ, очигледно jе да jе ово веома важна пресуда. Став Tужилаштва Tрибунала jе увек био да се смислено утврђивање одговорности не може зауставити кривичним гоњењем нискорангираних воjника коjи су починили злочине, него да се правди мораjу привести наjодговорниjи за злочине“, рекао jе Брамерц.

Oн jе додао да ће у том смислу пресуда Kараџићу представљати важан корак у процесу утврђивања одговорности, без обзира на исход.

Сматра да за све жртве, без обзира на њихову националну или верску припадност, ова пресуда показуjе да jе правда могућа.

„Пре осам година било jе тешко замислити да ће Kараџић икад бити ухапшен и да ће му бити суђено. Mноги су изгубили наду. Према томе, jа бих жртвама у бившоj Jугославиjи коjе jош чекаjу правду, а има их много, рекао да не требаjу губити наду, да се правда може остварити“, казао jе Брамерц.

(Танјуг)