Прочитај ми чланак

Божић у Грачаници: Вулин протеран с Космета! (Видео)

0

Шиптарска полиција саопштила је данас у Грачаници директору Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александру Вулину да га мора спровести са Космета и око 14 сати његово возило је у пратњи полиције кренуло са централног Косова.
александар вулин , грацаница

Вулин је желео да посети полицијску станицу у Грачаници где је приведено више Срба који су претходно присуствовали Божићној литургији у манастиру Грачаница.

Вулин је у изјави новинарима рекао да је да данас у Грачаници приведено девет младића са севера Косова и један младић из Грачанице који је дошао исред полицијске станице како би се информисао шта се догађа.

„О каквој владавини права можемо говорити на Космету када се за Божић хапси девет момака зато што су били у Грачаници. Њихов једини грех је што су били овде, био сам у полицијској станици и речено ми је да нема разлога за хапшење и да су приведени само како би се проверило шта су овде радили.

Јуче у Дечанима, Ðаковици, сада у Грачаници, приводе се Срби који су дошли да проводе празник. Тешко да је празнично расположење разлог да приводите децу“, рекао је он.

Вулин је истакао да је о овом догађају разговарао са специјалним представником ЕУ на Косову Самуелом Жбогаром и да су српски младићи приведени, али не и ухапшени.

Након што је кренуо према окупаторској полицијској станици у Грачаници, Вулина су зауставили припадници шиптарске полиције и саопштили да су добили наређење да га спроведу на неки од прелаза са централном Србијом.

Заменик директора Крстимир Пантић потврдио је да Вулин мора да напсути Космет и да се око 15 часова налази у близини Косовске Митровице.

„Мораће домах да напусти територију покрајине. Према мојим сазнањима он је већ на путу ка Јарињу“, казао је Пантић и додао да му нису познати разлози због којих је Косовска полиција донела одлуку о томе да Вулин мора да напусти Космет.

Епископ рашко-призренски Теодосије оценио је да је шиптарска полиција спровела полицијску рацију међу посетиоцима манастира, чиме је радост свечаности у Грачаници засењена крајње недоличним и провокативним понашањем окупаторске шиптарске полиције.

Портпарол шиптарске полиције у Приштини Брахим Садриу је новинарима рекао да су лица у Грачаници приведена „због опште и личне безбедности особа које је полиција данас пратила“. Садриу је нагласио да је девет осова приведено због основане сумње да су угрожавали општу безбедност.

После њиховог легитимисања контактиран је, како је додао, надлежни тужилац. Садриу тврди да полиција делује у „складу са овлашћењима добијених од тужиоца“. Друге детаље он није желео да износи, као што је податак да ли су приведена лица наводно имала обележја цивилне заштите.

Окупаторски министар унутрашњих послова у Приштини Бајрам Реџепи рекао је  да има информацију да је ухапшено девет особа.
Према његовим речима разлог за хапшење је био што су та лица наводно на себи имала обележја цивилне заштите.

Ухапшени, за које се тврди да су из пратње директора Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина, налазе се на информативном разговору у полицијској станици. У Грачаници је уочљиво велико присуство припадника шиптарске полиције.

Подсетимо, шиптарска полиција привела је данас у Грачаници више Срба после божићне литургије у манастиру Грачаница.

Координатор владине Канцеларије за Косово и Метохију Злата Радовановић потврдила је да је више особа приведено у Грачаници, али није могла да каже зашта је то учињено.

Према његовим речима, разлог за хапшење је био што су они наводно на себи имала обележја цивилне заштите.

Ухапшени, за које се тврди да су из пратње директора Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина, налазе се на информативном разговору у полицијској станици.

„Окупаторска полиција привела је групу младића који су са Вулином кренули на божићну литургију у манастир у Грачаници“, изјавио је заменик директора те канцеларије Крстимир Пантић.

Пантић је рекао да је информацију о привођењу те групе у којој је било између шест и девет младића, незванично добио од припадника Косовске полиције, те да Београд од међународне заједнице очекује да спречи овакве и сличне провокације.

„Приведено је између шест и девет малдића, који су са директором зеједно кренули на литургију, сумњиче их да су припадници цивилне заштите српских служби безбедности што није истина“, казао је Пантић.

Њихово хапшење третирамо као тешку провокацију на највећи и најрадоснији хришћански празник, рекао је Пантић и додао да Београд од међународне заједнице очекује да под хтино утиче на Албанце и да ослободи ухапшене Србе који су у полицијској станици у Грачаници.