Прочитај ми чланак

„Боже сачувај, не! Јако ценим Вучића“: Детаљи саслушања Дијане Хркаловић

0

"Боже сачувај, не! Ја јако ценим и поштујем председника и његову породицу", био је одговор бивше државне секретарке у МУП-у Србије Дијане Хркаловић на питање припадника СБПОК-а да ли је учествовала у планирању отмице или убиства Александра Вучића или било кога из његове фамилије, сазнаје недељник НИН.

НИН у сутрашњем броју под насловом „Кампања власти уместо истраге“ објављује детаље испитивања Дијане Хркаловић у Служби за борбу против организованог криминала (СБПОК) обављеног 1. марта.

Naslovna strana sutrašnjeg izdanja NIN-a FOTO: Printscreen/Twitter ФОТО: Printscreen/Twitter

– На питање да ли је била у контакту с већ осуђиваним нарко-дилером Дарком Елезом, одговорила је да није била у приватном контакту, али да се не сећа да ли је службено с њим разговарала у присуству других полицајаца – пише НИН.

Недељник пише и да је Хркаловић негирала да је Елеза посећивала у затворима и одговорила да се не сећа да ли је слала Дејана Миленковића, некадашњег начелника Службе за специјалне истражне методе, да посећује Елеза.

Такође је негирала, наводи се у тексту, да је приватно слала полицајце да обаве разговор са Елезом.

– На питање да ли познаје Славишу Кокезу и у каквим је односима с њим, одговорила је да га познаје десетак година, али да с њим није у контакту већ пар година – пише НИН.

Упитана да ли је некада седела заједно са Елезом и Кокезом, одговорила је кратко: „Не“. Одречно је одговорила и на питање да ли је „користила криптоване телефоне у комуникацији са Кокезом“.

У службеној белешци сачињеној након испитивања, до које је дошао НИН, наводи се да је негирала да познаје Владимира Вајдића кога су режимски медији означили као „вођу неке навијачке групе“ и „дилера“.

– Негирала је да зна да су у возилу Вајдића надјена лекарска документа с њеним именом и додала да би ‘после осам операција имала тону лекарских докумената’ која не чува. Одречно је одговорила и на питања да ли зна где Вајдић станује и да ли има сигурносне камере – пише НИН.

На питање да ли је, док је била у МУП-у, имала непосредна сазнања о угрожености Александра Вучића, одговорила је:

– Када год би се појавила информација о евентуалној угрожености председника или чланова његове породице, неодложно се поступало на провери таквих оперативних информација у циљу заштите њихове безбедности, као и предузимања адекватних мера.

Упитана да ли је присуствовала разговору у коме је договарано угрожавање председника, одговорила је: „Не“.

НИН констатује да се може закључити да се питања Дијани Хркаловић, која су јој поставили инспектори СБПОК-а, надовезују на кампању власти о угрожености Александра Вучића, уместо да истражују повезаност групе Вељка Беливука с појединцима из институција.

– Полицијски истражитељи нису питали Дијану Хркаловић ни за њеног некадашњег веома блиског сарадника Ненада Вучковића који је на трибинама предводио навијаче са сада покојним Александром Станковићем, званим Сале Мутави, и Беливуком – наводи НИН.

Наводи се да није било питања за Дијани Хркаловић ни о генералном секретару Владе Србије Новаку Недићу који је, као функционер ФК Партизан, децембра 2014. предложио да Вучковић буде представник навијача у Скупштини ФК Партизан.