Прочитај ми чланак

Бошко: Значај и улога СПЦ и традиционалних верских заједница

0

Питање односа државе и верских заједница има посебан значај за Српски покрет Двери, као организацију која је формирана око идеје светосавског родољубља, окупљајући на првим својим саборовањима у манастирским портама младе Србе којима је подједнако била туђа политика без родољубља као и национализам без вере. Српски покрет Двери полази од дубоког уверења да је светосавље темељ српског националног идентитета, а да је Српска Православна Црква његова колевка у којој је рођено наше право, књижевност, писмо и уметност.

Стојимо на становишту да држава треба апсолутно да поштује аутономију верских заједница у стварима њихове унутрашње организације, учења, богослужења и верске просвете, као и индивидуално право сваког верника да слободно испољава своје верско убеђење и слободно практикује обреде своје вере.

Против смо дискриминације било које вероисповести или верске организације, али се истовремено снажно залажемо за то да држава нарочито води рачуна о сарадњи са верским заједницама које су традиционалне у Србији: СПЦ, Исламска заједница, Римокатоличка црква, Евангелистичка и Реформаторска протестантска црква и Јеврејска заједница.

Имајући то у виду, Двери ће се сходно својим основним програмским ставовима одлучно залагати да држава Србија у породичном и брачном законодавству, као и у просвети, култури и медијима, афирмише традиционалне вредности које деле хришћани, муслимани и Јевреји.

Уверени смо да не може бити обнове личног и породичног морала, подизања националне свести, неговања патриотизма и духовно и телесно здравог живота код младих без блиске сарадње државе и СПЦ. Зато држава Србија мора материјално и на сваки други начин да помогне СПЦ да развије широку духовну и националну мисију, како у Отаџбини тако и у региону и расејању где живе Срби. С друге стране, СПЦ материјалну помоћ државе треба да искористи тако што ће као у време Светог Саве појачати своју помоћ друштву кроз оснивање народних кухиња, сиротишта, школа, културних центара, здравствених и геронтолошких установа.

Нажалост, последњих година били смо сведоци и некоректног односа власти према СПЦ: забрана присуства богослужењима за време Васкршњих празника у првој години пандемије, дискриминација према веронауци и вероучитељима, незавршен процес реституције одузете имовине после Другог светског рата, сет антихришћанских и антипородичних закона и медијских садржаја који малолетницима промовишу неморал, проституцију и хомосексуализам… То ћемо променити.

Српски покрет Двери и наш заједнички Патриотски блок за обнову Краљевине Србије, за почетак, прихвата предлог Његове Светости Патријарха Г. Порфирија да веронаука постане редован образовни предмет, а вероучитељи добију стални посао. На тај начин наша деца научиће се вредностима духовности и традиције, љубави према ближњем, општем добру, солидарности и милосрђу.

Бошко Обрадовић, председнички кандидат Патриотског блока (ДВЕРИ-ПОКС).