Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Одговор Петру Петковићу – Изађите из Куртијеве власти

0

За сутрашњу посебну седницу Народне скупштине посвећену теми Косова и Метохије народни посланици добили су „Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године”, који је поднела Влада Србије у техничком мандату.

На седници ће се уместо председника Владе Србије Ане Брнабић обратити председник државе Александар Вучић, који притом није поднео никакав свој писани извештај о чему неовлашћено преговара са сепаратистичким властима већ 10 година.

На овом примеру већ видимо кључну демократску аномалију нашег политичког система: Влада Србије, која се налази у техничком мандату већ осам месеци, неће пред Народном скупштином бранити сопствени извештај већ ће то учинити председник државе који све време излази ван својих уставних надлежности. То је јавно признање да Србијом не влада Влада, како то налаже наш Устав, него председник који је узурпирао власт и преузео надлежности које су супротне Уставу Србије.

Оно што је добро јесте да ћемо први пут за 10 година власти СНС-СПС и после бројних антиуставних писаних и усмених споразума са приштинским сепаратистима имати скупштинску расправу на тему КиМ уз присуство опозиције. И то и јесте прави назив за овај извештај: „Извештај о преговарачком процесу са сепаратистичким властима у Приштини на окупираном КиМ”, којима су од доласка СНС на власт 2012. предате бројне надлежности државе Србије на КиМ: од правосуђа и полиције, преко телекомуникација и енергетике, до признања личних докумената лажне државе Косово.

Врхунац признања косовске независности од стране актуелне власти налази се у потписивању Бриселског и Вашингтонског споразума, учешћу представника СНС на изборима по уставу и законима лажне државе Косово, као и учешћу у сеператистичким владама Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија.

Позивамо Петра Петковића, директора Канцеларије Владе Србије за КиМ, да уместо што друге оптужује за оно што ова власт ради позове Србе са КиМ да хитно напусте лажне институције лажне државе Косово – и скупштину и владу у којој седе док иста та сепаратистичка власт гради полицијске и војне базе на северу КиМ, где нити једна војна или полицијска јединица сепаратистичке власти никада није ступила пре доласка СНС на власт. То не би било могуће без сагласности власти у Београду и сагласности локалних власти на северу КиМ које су део лажних институција сепаратистичких власти у Приштини.

Свако учествовање у сепаратистичким институцијама власти представља признање лажне државе Косово, а то је оно што Петар Петковић и његови претходници на челу Канцеларије за КиМ годинама раде. Резултат погубне косовске политике СНС није 5:0 за нас како су се то бусали у празна преговарачка прса, већ нажалост 0:15. Јер све што су до сада испреговарали у Бриселу и Вашингтону, сви споразуми које су потписали и усмени договори које су направили, искључиво су на штету српског народа и државе на КиМ, и никада нису прошли верификацију Народне скупштине.

Зато сутрашња посебна седница НС РС коначно доноси могућност да се чује критика досадашње косовске политике власти и понуди алтернатива.