Прочитај ми чланак

Бошко објаснио грађанистима једини начин да се сруши Вучић: Што пре то схватите…

0

„Опозиција у Србији, без обзира на наше идеолошке разлике и блокове у којима ћемо изаћи на изборе, треба да има комуникацију и сарадњу у вези са парламентарним радом, изборним условима и одбраном изборних резултата“, каже Бошко Обрадовић, лидер и посланик Двери.

„О томе смо увек спремни да разговарамо, али интерно и мимо јавности, јер имамо негативно искуство да се сваки састанак у опозицији жели претворити у медијске поене за прозападну опозицију, која никако да схвати да није једина опозиција у Србији“, додаје Обрадовић.

Што се тиче предизборне сарадње, како каже, Двери се залажу за укрупњавање и уједињавање свих евроскептичних и суверенистичких опозиционих политичких странака, патриотских удружења и интелектуалаца у један предизборни савез.

Верује да ако сви заједнички стану на једну изборну листу уједињених патриота могу да освоје више од 20 одсто гласова и постану друга најјача политичка снага у Србији.

„Опозиција у Србији треба да се угледа на организовани наступ опозиције у Црној Гори против недемократског и криминализованог режима Мила Ђукановића од пре неколико година, који је уродио његовим падом са власти. Они су формирало само три опозиционе изборне колоне у које су ушли сви тадашњи опозициони политички актери, и парламентарни и ванпарламентарни. Зато није било остајања испод цензуса и бацања опозиционих гласова, који би потом по Донтовом систему већински припали владајућем режиму, који би на тај начин освојио више мандата него што је добио гласова на изборима. Друго, све три колоне су биле јасно идеолошки профилисане и сваки бирач је имао да бира ону колону у опозицији која му је идеолошки најближа“, објашњава Обрадовић.

Додаје да су на тај начин избегли да део људи бојкотује изборе због евентуалне једне предизборне опозиционе колоне у коју би сви били спаковани, што део бирача не би прихватио.

И треће, постојао је договор о међусобном ненападању и заједничкој одбрани изборних резултата, што је спречило било који вид изборне крађе. То је модел и пут којим треба да крене и опозиција у Србији.

На питање зашто онда Двери нису имуне када је нападање других опозиционих странака у питању он каже да је тренутни проблем у Србији што прозападна опозиција види актуелне протесте као своју предизборну кампању и одбија било какву сарадњу са државотворним блоком патриотске опозиције, ослањајући се на америчког амбасадора Хила.

„Они не схватају да је Хилов избор Вучић, а да су они само резерва која служи за притисак на власт, али не и за смену власти јер се од Вучића очекује да заврши започете послове у интересу САД и НАТО“ , каже лидер Двери .

На констатацију да је прозападна опозиција и почела протесте, он одговара да је легитимна идеја колега из прозападне опозиције да присвоје протесте и преко тога подижу свој изборни рејтинг, али то не води ка смени актуелне власти.

„Хил не жели Вучићев пад, већ останак на власти. Вучић не може пасти без учешћа патриотске опозиције која једина може да придобије и гласове донедавних бирача власти. Без тих гласача који више нису за Вучића, али неће ни повратак на бивши режим, није могуће сменити садашњу власт. То прозападна опозиција у Србији не разуме, мислећи и желећи повратак на старо, а без довољне подршке да сама било шта промени. А повратка на бивши режим неће бити и што пре то прихвате колеге из прозападне опозиције пре ћемо доћи до промене не само власти већ и комплетног недемократског и корумпираног система који овде траје више од 30 година“ , објашњава саговорник.