Прочитај ми чланак

БОШКО: Једини захтев опозиције – поништавање и понављање избора на свим нивоима

0

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да је коалиција "Национално окупљање" подржала захтев за поништавањем и понављањем избора на свим нивоима у Србији, као и да је та коалиција изборним локалним комисијама поднела више од 120 приговора на изборне нерегуларности.

Обрадовић је у просторијама покрета Двери, који чини коалицију „Национално окупљање“ заједно са Завретницима, рекао новинарима да су примери „изборне крађе и нерегуларности бројни“, од масовног а забрањеног фотографисања гласачких листића, преко тога да су представници власти у бирачким одборима водили паралелне бирачке спискове.

Истакао је и примере да је неко већ гласао у име људи који су дошли да гласају, до фалсификованих гласачких листића пронађених у гласачкој кутији.

Он је рекао да нису нерегуларни само локални избори у Београду, већ и у читавој Србији, као и да је фантомских бирача било и ван Београда, а да је медијски мрак био општи, као и притисак на бираче и злоупотреба државних ресурса.

„Једини исправан захтев опозиције је поништавање и понављање избора на свим нивоима“, рекао је он и додао да нови избори треба да се одрже у мају 2024, заједно са преосталим локалним изборима, али под новим изборним правилима јер, како је рекао, другачије не би имало смисла.

Додао је и да ако се не буду усвојили приговори које су поднели локалним изборним комисијама, жалиће се РИК-у, затим Управном суду, а на крају и Уставном суду ако буде требало.

„Предлажемо да тај захтев Уставном суду заједнички поднесу сви народни посланици опозиције у постојећем сазиву“, казао је он.

Говорећи о изборним резултатима коалиције „Национално окупљање“ Обрадовић је рекао да је она по свим подацима које имају прешла цензус на републичком нивоу док је на нивоу градских избора у Београду на ивици цензуса.

„Владајућем режиму смета јака родољубива опозициона групација у Народној скупштини и све су учинили да нас спусте испод цензуса, посебно негативном кампањом и забраном гостовања у свим режимским медијима. Покрет Двери се неће помирити са прекрајањем изборне воље грађана и спремни смо да је бранимо пред свим институцијама у Србији, од изборних комисија до судова, укључујући и Уставни суд“, казао је он.

Упитан ко је одговоран за лош резлтат те коалиције на изборима, казао је да прво мора да се почне од личне одговорности, па тек онда од објективне.

Говорећи о штрајку глађу посланице Странке слободе и правде (ССП) Маринике Тепић рекао је да, за разлику од многих који ниподаштавају тај потез, он тај „чин личне жртве“ изузетно поштује и додао да је и сам једном прибегао таквој борби.

На питање да ли ће се придружити протестима испред РИК-а, Обрадовић је казао да прво желе да заврше правне процедуре до краја, а да ће тек онда размишљати о даљим корацима.