Прочитај ми чланак

Борисав Јовић: “Месић лаже као пас“

0

Све са чим у јавност излази Стјепан Месић су лажи. Он лаже као пас. Потпуно је измислио неке догађаје из времена уочи распада СФРЈ и то понавља, мислећи да ће људи када много пута чују те неистине и поверовати, каже у интервјуу за „Вести“ некадашњи председник и члан Председништва СФРЈ Борисав Јовић.

Он изричито негира да је Месићу пренео наводни став Слободана Милошевића да Србију не занимају Срби у Хрватској и да их се може „набијати на колац“, што је бивши председник Хрватске тврдио у емисији на ТВ Прва.

Како је тадашња југословенска република Србија гледала на сународнике у Хрватској?

– Залагање је ишло у правцу да српско питање у Хрватској треба решити на демократској основи и да ако Хрватска хоће да иде из СФРЈ немамо ништа против, али треба направити међунационални споразум који би уважио мишљење Срба као конститутивног народа у Хрватској. Тиме и спречити да тадашње тензије прерасту у међунационални сукоб.

Какво је било Месићево виђење тог српског става?

– Месић је говорио да ми у Србији о томе треба да одлучујемо, што показује да није сматрао да су Срби грађани Хрватске. Стално је понављао како подучавамо тамошње Србе шта да раде, што је, такође, нетачно. Сада му је вероватно интерес да то не изађе на видело и да сакрије своју улогу у тим збивањима.

Можете ли да докажете да је истина то што говорите о политичким збивањима уочи рата на простору СФРЈ?

– Наравно. Довољно је погледати закључке са седнице Председништва СФРЈ, 9. маја 1991. којем су присуствовали и председници свих југословенских република, па тако и хрватски Фрањо Туђман. Као узрок неспоразума и сукоба у Хрватској тада је виђена угроженост права српске нације у Хрватској и закључено да треба формирати заједничку комисију Срба и Хрвата која би нашла решење. Значи не Југославија, већ Хрватска да решава тај проблем.

Да ли су се са тим сложили сви у Председништву и председници шест република?

– Да. Председништво је два дана расправљало и сви су се сложили да је узрок трвења угроженост националних права Срба у Хрватској. То ни Туђман ни Месић нису могли да оповргну. На седници су ћутали, а онда отишли и радили по свом. Мењали су устав и заменили део који каже да је Хрватска држава хрватског и српског народа, наводима да је то држава хрватског народа и других народности. Ускраћивањем права уставотворног народа, Србима је одузето и право одлучивања о сецесији републике и спречени су, да у случају да Хрватска оде из СФРЈ, оду и они од Хрватске.

Да ли су тачне Месићеве тврдње да је Србију тада интересовало 63 одсто територије Босне и Херцеговине?

– Ноторна је неистина. Ставове о Хрватској и Босни и Херцеговини сам јавно износио, документовани су и ту нема никакве мистерије.

Због чега онда говори о договору Туђман-Милошевић да се подели БиХ?

– Месић је измислио поделу због свађе са Туђманом. Био је љут и хтео да му науди, а почео је да прича о том договору тек када га је Туђман избацио из ХДЗ-а. Зашто о томе није говорио пре него што је најурен? Каже се да историју пишу победници, а ја додајем – само док су на власти. Зато ми који смо сведоци неких дешавања треба стално да говоримо истину да је историчари, због оваквих као што је он, не би искривили.

Не гледам измишљотине

Да ли сте гледали гостовање Стјепана Месића на српској ТВ Прва?

– Јавили су ми неки људи да он гостује, али нисам хтео да гледам ту емисију, јер сам знао да ће понављати неистине, мислећи да ће 1.000 пута поновљена лаж постати истина. Попут ових његових, провлачи се у јавности још једна глупост – да су Туђман и Милошевић договорили акцију „Олуја“ и пребацивање Срба из Хрватске у Србију. Тиме покушавају да се оправдају за тај злочин.

(Вести)