Прочитај ми чланак

БОРБA ЗA МОЋ – ГРАБЕЖ ЗА ФУНКЦИЈУ ПОСЛЕ ГАШИЋА: Сами се нуде да буду министри одбране

0

bratislav-gasic01foto-vba_f

Док премијер Србије Aлександар Вучић разматра ко би могао да наследи Братислава Гашића, ред функционера који се сами нуде – све је дужи.

Међу онима који у Министарству одбране представљају себе као “добар избор” и практично се нуде као решење је садашњи државни секретар Зоран Ђорђевић. У својој каријери он је пре државне функције био страначки возач гувернерке Јоргованке Табаковић.

Гашићева изјава, али без питања

– Не могу да објасним колико се осрамоћено и згрожено осећам – изјавио је јуче Братислав Гашић. Он се поново извинио новинарки Златији Лабовић, свим женама и целој јавности, рекавши да потпуно разуме Вучићеву одлуку да га разреши с функције. Новинарска удружења НУНС и УНС критиковала су Гашића јер на конференцији новинарима није било дозвољено да постављају питања. Б. Ј.

Према незваничним наводима из Немањине 11, питање Гашићеве смене би и званично требало да уследи тек пошто Народна скупштина усвоји буџет, а то заседање почиње данас.

– Одлука о будућем министру није нимало лака јер је чињеница да је смена Гашића била изненадна и да је питање његове замене “дошло одједном”. О томе се једноставно уопште није размишљало да би сада одмах и било решења – каже саговорник “Блица” који истиче да за Гашићеву смену треба да гласа скупштинска већина од 126 посланика.

Упоредо са наметањем појединаца, од тренутка када је саопштено да ће Гашић бити смењен у Министарству одбране и Војсци је настала пометња међу официрима са вишим чиновима.

– Најбаналније описано то је „тензија виших чинова“. Једина тема је ко ће доћи и да се то сазна пре других како би се заузеле позиције – каже саговорник “Блица” из Министарства.

До закључења овог издања “Блица”, премијер Вучић није донео одлуку ко ће бити нови министар одбране. Ову информацију су за „Блиц“ потврдили и његови најближи сарадници.

– Персоналног решења још нема. Није искључено да премијер изабере жену за министра одбране. Међутим, неће се преламати преко колена, већ ће се добро промислити – каже један од министара за “Блиц”.

Међу гласнијим причама у Влади је да није искључено да се премијер стварно одлучи да министар војни буде жена. Међутим, ни то нико не жели званично да коментарише.

Једно од решења која се помињу је председница парламента Маја Гојковић, али, како наводи извор „Блица“, засад најприхвативије од свих имена у оптицају је министарка Јадранка Јоксимовић, мада с малим шансама да то буде коначна одлука.

Поступак разрешења министра

Како “Блиц” сазнаје, Братислав Гашић неће сам подносити оставку, већ ће премијер Aлександар Вучић предложити Скупштини његово разрешење. О овом предлогу се потом гласа на првом наредном заседању, а за прихватање предлога о разрешењеу потребни су гласови 126 посланика.

Посланик ДС Драган Шутановац изјавио је да мисли да парламентарна већина неће гласати за смену Гашића, односно да ће он и даље остати министар одбране.

Извор: Блиц